Radna grupa za praćenje cena

Vlada Srbije odlučila da formira Radnu grupe za sagledavanje načina formiranja i visine cena osnovnih životnih namirnica.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 12.11.2007.

12:50

Default images

Zadaci Radne grupe biće da analizira tržište maloprodaje zbog stanja maloprodajnih cena, marže i rabata. Gledaće se namirnice koje čine minimalnu potrošačku korpu radi uporedne analize cena životnih namirnica u regionu i predlagaće se odgovarajuće mere. Takva odluka dolazi nakon polemika u javnosti i ponopolskom položaju pojedinih firmi u Srbiji i previsokim cenama u odnosu na okruženje i EU:

Stručnu i administrativno-tehničku podršku pružaće joj Ministarstvo trgovine i usluga.

Kako je objavljeno u Službenom glasniku, Radna grupa dužna je da nadležnom Vladinom odboru dostavlja izveštaj o radu na 60 dana, a Vladi najmanje na 90 dana. Radna grupa obrazuje se na šest meseci od dana stupanja na snagu odluke Vlade o formiranju.

Za predsednika Radne grupe imenovan je pomoćnik ministra trgovine i usluga Dragan Penezić, za njegovog zamenika šef Odseka za privredu i finansije u Kabinetu potpredsednika Vlade Srbije Goran Radosavljević.

Članovi su državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Ljubiša Dimitrijević, mlađi savetnik u Sektoru za ekonomiju i javna preduzeća pri Ministarstvu finansija Radovan Medić i zamenik direktora Zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Podsetimo, potpredsednik Vlade Božidara Đelića pokrenuo je inicijativu da Vlada formira telo koje će kontrolisati da li je rast cena opravdan. Ministar trgovine Predrag Bubalo kaže da su male mogućnosti da država utiče na formiranje cena, već da će novoformirana grupa moći samo da ispita kako se formiraju cene.

On je dodao da, prema postojećem zakonu, država može samo da kontroliše energente i to cene električne energije i nafte i naftnih derivata.

O ovoj temi više čitajte i na B92.biz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: