"Igman" bez državnika

U Beogradu je danas, bez učešća predsednika zemlja regiona, ipak održan sastanak Igmanske inicijative.

Izvor: B92

Nedelja, 11.11.2007.

16:09

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić koji je trebalo da bude domaćin skupa pokreta kojeg čini više od sto nevladinih organizacija iz regiona, otkazao je učešće nakon izjave predsedavajućeg predsedništva BiH Željka Komšića koja je uvredila premijera Vojislava Koštunicu.

Učesnici sastanka Igmanske inicijative složili su se u oceni da je aktuelna kriza u BiH najozbiljnija od završetka rata i potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Uplitanje političara sa strane iz međunarodne zajednice ili političara iz Srbije ne može pomoći u rešavanju nastale krize, ocenjuje Živorad Kovačević, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji.

"Bilo bi dobro ići ka postepenoj emancipaciji BiH, napuštanju tog maloletničkog statusa jer očigledno je da 12-godišnje delovanje međunarodne zajednice nije dalo rezultate", kaže Kovačević.

Aktuelna kriza u BiH najozbiljnije je od kraja rata. Predstavnik nevladinog sektora iz Bosne i Hercegovine Vehid Šehić smatra da su krizu generisali političari iz okruženja, odnosno iz Srbije. On smatra da se BIH ne doživljava kao država nego kao roba.

"Ova kriza će se završiti jer je otvorena ne da se reše problemi u BiH nego da se iskoristi kako bi rešili problemi u susedstvu", rekao je Šehić, član Foruma građana Tuzle.

Članovi Igmanske inicijative smatraju da je opasno to što se u izjavama političara dovode u vezu Republika Srpska i Kosovo čiji su statusi potpuno drugačiji.

Predsednik Helsinškog odbora Republike Srpske Branko Todorović međutim ne slaže se sa ocenama da Beograd vrši jak uticaj na Banjaluku.

"Zaista imam rezerve prema onima koji tvrde da Beograd želi destabilizaciju BiH da bi lakše rešavao krizu sa Kosovom", kaže Todorović.

Članovi Igmanske inicijative pozvali su bosansko-hercegovačke političare da preuzmu odgovornost za stabilizaciju političke situacije kao i odgovornost za izgradnju Bosne i Hercegovine kao demokratske države.

Istovremeno od susednih zemalja se očekuje da doprinesu normalizaciji odnosa u regionu, a posebno da poštuju teritorijalni i politički suverenitet BiH.

Dodik: Kosovo nije problem BiH

Predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je FoNetu da očekuje da će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija doneti odluku o nastavku misije Eufora u Bosni i Hercegovini.

Dodik je rekao da je to neophodno, pošto je Eufor pokazao neutralnost, što je veoma važno u BiH.

"Misija Eufora ima podršku Republike Srpske. Ako moj apel može da doprinese odluci, smatram da Savet bezbednosti UN treba da produži misiju Eufora i u narednoj godini", rekao je Dodik.

On je odbacio ocene da je politička kriza u BiH veštačka i da je vezana za Kosovo.

Da nije bilo mera visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Miroslava Lajčaka od 19. oktobra, ne bi bilo ni krize, izjavio je Dodik.

Prema njegovim rečima, ne radi se veštačkoj, već o suštinskoj krizi, nastaloj jer se Lajčakovim odlukama otvorila mogućnost preglasavanja.

Dodik je kazao da BiH ima suviše svojih nerešenih problema da bi se bavila situacijom oko Kosova.

"Odluka o statusu Kosova biće donesena pre ili kasnije i tada će se pokazati da će problemi u BiH ostati i posle toga", rekao je Dodik.

On je pozvao sve političke lidere u BiH da se zajedno dogovore kako da reše unutrašnje probleme.

"Jedini pravi način je dogovor unutar BiH, ali ne mogu političari iz Sarajeva da sede i čekaju da međunarodna zajednica samo za njih uradi nešto i reši sve njihove zahteve", rekao je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: