Haker kontrolisao 250.000 računara

Stručnjak za računare Džon Šifer iz Los Anđelesa instalirao hakerski program koji je napravio 250.000 "zombi" kompjutera.

Izvor: B92

Nedelja, 11.11.2007.

14:56

Default images

Šifer (26) je preko tih računara, koje je lično kontrolisao, krao identitete njihovih vlasnika i zatim nesmetano pristupao njihovim bankovnim računima. "Ljudi su ga angažovali da im održava računare, kako bi bili sigurni da su oni bezbedni", izjavio je pomoćnik državnog tužioca Mark Krauz.

Šifer, koji je na internetu koristio pseudonim "esidstorm", umesto da uz pomoć saradnika brine o bezbednosti kompjutera svojih klijenata, instalirao je hakerski program, koji mu je omugućavao da daljinski, preko interneta, pristupa tim računarima bez znanja njihovih vlasnika.

On je tako dolazio do korisničkih imena i lozinki svojih klijenata na najvećem internet servisu za plaćanje roba i usluga Pej Palu, kao i drugim računima za plaćanje, što je zatim neovlašćeno koristio, a ponekad i delio prijeteljima.

Šifer je obmanuo i holandsku kompaniju koja se bavi oglašavanjem preko interneta, koja ga je angažovala da klijentima instalira njihov program. Šifer se sumnjiči da je instalirao taj program na više od 150.000 kompjutera bez znanja holandske kompanije.

Američke vlasti rade na utvrđivanju identiteta prevarenih klijenata i proceni pričinjene materijalne štete.

Sud će sledećeg meseca doneti presudu, a Šifer bi mogao da dobije kaznu od 60 godina zatvora, a pored toga mogao bi da plati i novčanu kaznu od 1,75 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: