Isti problemi - iste poruke

Poruke hrvatskih političara uoči parlamentarnih izbora po mnogo čemu podsećaju na kampanje koje su vodile njihove kolege iz Srbije.

Izvor: B92

Nedelja, 11.11.2007.

12:34

Default images

Do kraja predizborne kampanje u Hrvatskoj ostalo još samo desetak dana, a u svim izbornim jedinicama najžešća borba za svakog birača vodi se između vladajuće Hrvatske demokratske zajednice i Socijaldemokratske partije.

"Kada smo pre četiri godine od vas dobili poverenje da pokrenemo Hrvatsku znao sam da ćemo zajedno uspeti. Sad idemo dalje", poruka je koju lider HDZ-a Ivo Sanader upućuje preko TV spota, a koja neodoljivo podseća na slogan "Idemo dalje", sa kojim je SPS učestvovao na izborima pre sedam godina.

Toga se setio i predsednik SDP-a Zoran Milanović, pa je pitao premijera Sanadera da li zna da je kao odgovor Slobodanu Miloševiću na "Idemo dalje", demokratska opozicija u Srbiji poručila "Gotov je".

Jedan od ljudi koji su u Srbiji režirali predizborne spotove Srđan Ćešić napominje da nije slučajno što stranke sličnih ideoloških usmerenja imaju gotovo identične poruke prema biračima na čiji glas računaju.

"Generalno ne volim ta uopštavanja tipa isti su Hrvati i Srbi ili isti su političari.. Ali nekako nisam mogao da se otmem utisku gledajući pre jedno godinu dana intervju Ante Đapića na HRT-u i stekao sam utisak da bi sa onim 'fajnd end riplejs' iz programa 'vord' ceo taj njegov stav politički mogao postati stav Srpske radikalne stranke, samo da se zamene odrednice Srbi i Hrvati", kaže Ćešić.

Sličnosti ima i među opozicionim strankama. Tako spotovi hrvatskog SDP-a ne samo slikom već i porukom veoma podsećaju na promociju Liberalno-demokratske stranke pred prošlogodišnje parlamentarne izbore u Srbiji.

Ćešić ne veruje da je u pitanju međusobno prepisivanje, već da kreativni timovi imaju isti ograničeni broj problema: "Poruke koje političari žele da pošalju su relativno slične i uvek postoji mogućnost da spotovi zaliče jedni na druge".

Inače, u i ovoj kampanji za razliku od svojih rivala iz SDP-a, HDZ je angažovao poznate javne ličnosti među kojima prednjače sportisti - fudbaler Niko Kovač i teniser Goran Ivanišević.

Neki spotovi Hrvatske stranke prava su bili zabranjeni za emitovanje, jer u njima žestoko optužuju najvažnije predstavnike vlasti za prodaju i izdaju nacionalnih interesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: