Loznica: Novinar protiv narkomafije

Dve godine od kako je novinar Vladimir Mitrić iz Loznice fizički napadnut bejzbol palicom, pretnje ne prestaju.

Izvor: B92

Nedelja, 11.11.2007.

11:53

Default images

Mitrić kaže da neće odustati od pisanja tekstova o postojanju organizovanog kriminala u Mačvanskom regionu i oko reke Drine, a odnose se na šverc narkoticima, trgovinu ljudima i nezakonite prodaje šljunka. Već dve godine Mitrić ima policijsku pratnju koju mu je dodelio sud u Loznici. On kaže da verbalne pretnje više ne dobija, međutim, pretnje smrću preko telefona još uvek ne prestaju.

"Nedavno sam dobio ozbiljnu pretnju i mogu da kažem da moj život nije ništa manje ugrožen sada nego kada su hteli da me likvidiraju", kaže Vladimir Mitrić, dopisnik Večernjih novosti.

Podsetimo, Mitrić je 12. septembra 2005. godine brutalno pretučen i tom prilikom za sada još uvek nepoznati napadač slomio mu je ruku i rebra. Mitrić kaže da je nekom iz Loznice počelo da smeta to što on otvoreno piše o organizovanom kriminalu u toj opštini i da mu je zbog toga nameštena takozvana sačekuša. Napad se desio posle serije tekstova o krijumčarenju šljunka sa reke Drine i švercu sastojaka sirćetne kiseline od koje se dobija heroin.

"Odgovorno tvrdim da je narko mafija ovde razvijena. U svakom ulazu mogu da se nađu ostaci narko pribora. U Loznici ima oko 200 okorelih kriminalaca, počev od ubica do razbojnika. Oni najčešće sarađuju sa kriminalcima iz Bosne", kaže Mitrić.

Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće kaže da je skandalozno to što se i posle više od godinu dana ne zna ko je napao dopisnika Večernjih novosti.

"Teško je zamisliti da mogu da Vas štite oni koji su u principu uvek povezani sa kriminalom. Veliki kriminal nikada se ne dešava bez države, a ovde se ne radi o malom kriminalu već o švercu droge, ljudi, koji skoro uve ide uz vlast", kaže Gaće.

Slučaj napada na novinara Vladu Mitrića ušao je u treću godinu. Sudije koje su vodile slučaj odbacivale su tvrdnje da je na Mitrića bio izvršen pokušaj ubistva i odbijale da se u taj premet uključi i sudska medicina. Tek pre dve nedelje slučaj je poslat na veštačenje, koje bi trebalo da utvrdi da li je napadač pokušao da ubije Mitrića.

Inače, na sudskom procesu koji je vođen u martu ove godine za napad je optužen Ljubinko T, bivši policajac, koji je kako saznaje B92, posle toga izbačen iz službe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: