Prag: Devet povređenih u sukobima

Devet povređenih, 260 privedenih neonacista i anarhista i dve brutalne tuče bilans su jučerašnjeg propalog marša neonacista.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 11.11.2007.

10:08

Default images

Oko 1.400 policajaca uz mere obezbeđenja kakve primenjuju kada su u Pragu veliki skupovi, recimo zasedanje Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, uspelo je da spreči veće okršaje oko 400 i 1.000 anarhista koji su ih do kasne večeri "vijali" po centru Praga.

Ipak, u dve brutalne tuče, kada je anarhistima pošlo za rukom da probiju kordon i napadnu grupu od tridesetak neonacista na ulazu u stari geto, povređena su četvorica neonacista i tri policajca, a povrede je zadobilo i dvoje Pražana koji su se našli blizu incidenta.

"Većina privedenih je posle saslušanja puštena. Ali sigurno će neki odgovarati za prekršaje a kod nekih je sumnja da su počinili i krivično delo", kazala je češkom radiju portparolka češke policije Iva Brožova.

"Glavni zadatak smo izvršili. U jevrejskom getu nije narušen mir, nije povređen niko od građana, većinu neonacista smo zadržali još na periferiji grada", rekao je sinoć šef praške policije Petr Želasko i dodao da je neonacistima zaplenjeno oružje - gasni pištolji, gvozdene motke i pirotehnika domaće izrade.

Policija je oklopnim transporterima, vodenim topovima uz konje, pse i kordone specijalaca hermetički još oko podneva juče zatvorila pristup četvrti Jozef u kojoj su sinagoge i srednjevekovno jevrejskog groblje.

Na neonaciste koji bi eventualno uspeli da probiju policijske barikade umesto bespomoćnih Jevreja i turista u Jozefovu i Starom gradu čekala je masa od preko 2.000 Pražana, na tri mitinga "Zajedno protiv nacizma" i živi lanac poslanika i političara.

Staromnjestski trg na kome je održana i molitva za žrtve holokausta žuteo se od nekadašnjeg simbola poniženja Jevreja, zvezda sa napisom "Jude" koje su Pražani u znak otpora vaskrsavanju nacizma okačili na svoje kapute.

Neonaciste je još pre kordona uz skandiranje "Nacisti neće proći" u retkoj prilici da policija zažmuri na jedno oko što se spremaju u okršaje dočekalo na prilazu Jozefovu oko 1.000 anarhista.

Tridesetak neonacista, mahom Slovaka koji su doprli do geta izvukli su deblji kraj, jer su anarhisti uspeli u dva navrata da probiju policijski kordon i krenu u brutalnu tuču a do kasne večeri anarhisti su vijali neonaciste po širem centru grada.

Kada više nije bilo neonacista, anarhisti su počeli da bacaju kamenice na policiju koja ih je na kraju rasterala suzavcem a noć je zatim u Pragu protekla mirno.

Podsetimo, juče su češki neonacisti uz podršku ideoloških istomišljenika iz susednih zemalja, na godišnjicu početka pogroma Jevreja u Nemačkoj poznatijeg kao "Kristalna noć", pokušali da prođu u zabranjenom pohodu kroz nekadašnji jevrejski geto u Pragu.

Poslednji put neonacisti su pokušali da prođu sa bakljama, dižući ruke u nacistički pozdrav "Zig hajl" i skandirajući "Češka Česima" pored praških sinagoga i jevrejskih grobova 2003. godine.

I tada se masa Pražana i uglednih javnih ličnosti solidarisala sa Jevrejima i na kontramitingu sprečila neonaciste da uđu u stari geto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: