Reakcije zbog "Tuzlanske kolone"

Podizanje optužnice protiv Ilije Jurišića, izazvalo je lavinu oštrih reakcija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Izvor: B92

Subota, 10.11.2007.

15:41

Default images

Javnost je posebno osetljiva na slučaj „Jurišić“ zbog činjenice da su vlasti BiH, kako je navedeno, neshvatljivom pasivnošću srpskim vlastima dozvolile još jednu političku igru. Cilj tog procesa je, kako se navodi, prikrivanje uloge ne samo Srbije i Miloševićevog režima, nego i pojedinih sadašnjih funkcionera u zločinima u Bosni i Hercegovini.

Građani u Federaciji BiH nisu iznenađeni odlukom srpskog tužilaštva za ratne zločine da podigne optužnicu protiv Ilije Jurušića, ali su ogorčeni ovim činom koji smatraju "još jednom farsom beogradskih vlasti".

Jedan od svedoka odbrane Refik Ahmedinović smatra da je reč o skandaloznom montiranom procesu što pokazuje činjenica da je optužnica podignuta pre nego što je okončano trodnevno saslušanje svedoka u Tužilaštvui BiH.

"Dokazano je da je to samo bila politička predstava. Da su bar sačekali iza dva sata da poslednji svedok završi, pa to završili , nego uposledo činili", kaže Ahmedinović.

Kao i što se moglo očekivati najviše su ogorčeni građani Tuzle koji smatraju da je jedina razlika izmeđui događaja na Brčanskoj Malti i genocida u Srebrenici, zločina u Zvorniku, Bijeljini i Višegradu to što je Tuzla uspela da se odbrani.

U izjavi za Televiziju Federacije BiH , član fondacije "Istina , pravda i pomiranje" Slavko Peričević naglašava da je ovo još jedan u nizu procesa kojom beogradske vlasti žele žrtvu da pretvore u krivca.

"Očito da je u ovom slučaju na sceni sudska i pravosudna i tužilaška prostitucija koja je u funkciji politike Vojislava Koštunice, poznatog 'Voje Kalašnjikova' i SRS kao u suštini stranke koja vodi politiku u Srbiji."

U Tužilaštvu BiH nisu hteli da komentarišu optužnicu, ali je naglašeno kako nije tačno da je optužnica podignuta na osnovu dokaza koji su prikupljeni u saradnji dva tužilaštva.

Tužilaštvo BiH je, kako je rečeno, pružilo samo pravnu pomoć u tehničkom i organizacionom smislu prema dokumentu o saradnji pravosudnih institucija .

Zanimljivo je da se nije oglasio ni jedan od zvaničnika BiH koji su bili direktno uključeni u rešavanje slučaja Jurišić i koje javnost u BiH smatra saodgovornicima za činjenicu da Ilija Jurišić do danas nije oslobođen ili izručen bosansko-hercegovačkom pravosuđu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: