Komisija-tužilac-sud-C market

Komisija za zaštitu konkurencije traži od tužioca da ispita da li je Vrhovni sud prekršio zakon u vezi s C marketom.

Izvor: B92

Petak, 09.11.2007.

08:05

Default images

Komisija za zaštitu konkurencije podneće javnom tužiocu zahtev da ispita da li je Vrhovni sud Srbije prekršio zakon kada je poništio rešenje kojim je Komisija zabranila spajanje firmi Primer C i C market, saznaje B92.

Vrhovni sud Srbije poništio je pre mesec dana to rešenje zbog toga što mu nije bio dostavljen zapisnik sa glasanja članova Komisije. Kako je saopšteno, Vrhovni sud nije mogao da oceni zakonitost osporenog rešenja jer su njime povređena pravila upravnog postupka.

Za utorak je zakazan skupštinski Odbor za trgovinu, koji treba da razmatra navodne pretnje upućene predstavnicima nezavisnih institucija. Kako saznaje B92, na sednicu Odbora pozvani su i članovi Komsiije za zaštitu konkurencije, koji treba da se izjasne o navodnim pritiscima i pretnjama koje trpe.

Tadić: Niko iznad zakona

Povodom sporenja u javnosti o kompaniji Delta, predsednik Srbije izjavio za B92 da nijedan pojedinac ne sme da bude iznad zakona.

Boris Tadić je rekao da je jednakost svih građana pred zakonom jedini način da Srbija postane demokratska, evropska zemlja. On očekuje da svi problemi oko Saveta za borbu protiv korupcije i Antimonopolske komisije, koje su se žalile na pritiske zbog Delte, budu rešeni kroz zakone i to tako da se pokaže da pravni poredak Srbije liči na evropske.

"Moja pozicija je više nego principijelna. Niko ne može da bude iznad zakona", kaže on.

"Ako ne tražim za sebe posebnu poziciju kao predsednika Srbije, ne dozvoljavam da bilo ko bude iznad zakona, ni državni činovnici, ni oni koji rade za državu u njenim institucijama, ni vlasnici velikih kompanija, kao ni svi ostali građani", kaže Tadić.
Savet za borbu protiv korupcije sinoć je Vladi Srbije uputio pismo s predlogom za usvajanje kodeksa ponašanja ministara, kojim bi bilo regulisano da ministri u javnosti ne komentarišu rad drugih institucija.

"Smatramo da bi Vlada trebalo da zauzme čvrst stav da se ministri uzdrže od učešća na privatnim proslavama i manifestacijama koje organizuju velika preduzeća jer se time potvrđuje utisak da krupan kapital finansira vodeće političke stranke", navodi se u pismu Saveta.

Savet ocenjuje i da se podnošenjem krivične prijave Delte protiv predsednice Saveta Verice Barać žele prikriti neke bitne činjenice oko pripajanja C marketa toj kompaniji.

Potpredsednica kompanije Delta Milka Forcan i zvanično je podnela ostavku na mesto predsednice Saveta za promociju Srbije.

Ona je navela da poštuje odluku Odbora za rešavanje sukoba interesa iako, kako tvrdi, njihovo obrazloženje sadrži mnogo nelogičnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: