N. Pazar: Religija, politika, škola

Šest učenika medrese u Novom Pazaru, među kojima je i sin novog reisa Adema Zilkića, isključeno je iz škole.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 07.11.2007.

12:21

Default images

To je danas bio povod za nove otužbe između dve struje u Islamskoj zajednici Srbije. Na konferenciji za novinare u Rijasetu Islamske zajednice Srbije u Beogradu roditelji tih učenika kažu da je trpe provokacije već neko vreme, a sa druge strane, nadležni u novopazarskoj medresi "Gazi Isa-beg" kažu da su učenici udaljeni sa nastave jer škola ne može da im garantuje bezbednost.

Kako je navedeno, učenici te srednje verske škole, čiji su roditelji potpisnici ostavke glavnog sandžačkog muftije Muamera Zukorlića, isključeni su uz objašnjenje da "medresa nije u stanju da im pruži fizičku zaštitu".

Prema rečima učenika druge godine Kadira Zilkića, sina novoimenovanog reisa Adema Zilkića, direktor škole mu je rekao da može da se vrati u klupe tek kada njegov otac povuče potpis za smenu Zukorlića.

"Rekao mi je da imam 10 minuta da se spakujem i napustim školu. Ja sam ga upitao da li sam ja isteran iz te škole ili šta već. On mi je rekao da kada moj otac povuče taj potpis, ja ću moću da se vratim u školu", rekao je on.

On kaže i da "već neko vreme trpi provokacije pojedinih drugova". "Često su me provocirali neki učenici, naročito Zukorlićev sin Osama Zukorlić, a pojedini profesori su mi zamerali što sam prisustvovao skupu svečanog dočeka reisa prošlog meseca", rekao je Zilkić.

On je dodao i da mu je direktor škole rekao da će moći da se vrati u klupu, "ali tek kada njegov otac povuče potpis za smenu muftije Zukorlića".

Otac jednog od isključenih učenika, imam iz Tutina Nusret Gusinac, ocenio je da ovaj događaj najbolje govori o stanju u islamskoj zajednici. "Ovo sigurno ne vodi ka smirivanju strasti i situacije u Novom Pazaru, a nama daje snagu i veru da smo na pravom putu", rekao je Gusinac.

Direktor: Za dobrobit učenika

Direktor medrese u Novom Pazaru Nedžad Hasanović potvrdio je da su neki učenici udaljeni sa nastave, ali je negirao navode o brutalnom isključivanju iz škole i iz internata.

On je rekao da je škola iz bezbednosnih razloga i "dobrobiti učenika i njihovih roditelja" odlučila da privremeno udalji šestoricu učenika jer nije u stanju da kontroliše situaciju u toj školi i internatu, gde učenici zajedno borave 24 časa dnevno.

"A onog trenutka, znači već danas, ako se njihovi roditelji budu vratili u normalne tokove legitimne islamske zajednice, znači ti učenici će biti ponovo u svojim školskim klupama", kaže on.On je tu odluku obrazložio nemogućnošću da kontroliše situaciju u školi i u internatu gde učenici zajedno borave neprekidno.

Islamska zajednica Srbije sa sedištem u Beogradu 3. oktobra izabrala je Adema Zilkića za reisu-l-ulemu i smenila Muamera Zukorlića sa mesta glavnog muftije i predsednika mešihata Islamske zajednice Sandžaka.

Zukorlić, kojeg pordžava Islamska zajednica u Srbiji sa sedištem u Novom Pazaru, osporio je legitimnost tih odluka i na saboru Islamske zajednice Sandžaka 6. oktobra dobio podršku da ostane na tim funkcijama.

Obe strane za sebe tvrde da su jedini legalni i legitimni predstavnici muslimana u Srbiji.

Vernici odani Zilkiću molili ispred džamije

Oko sedamdeset vernika, naklonjenih novoizabranom reisu Islamske zajednice u Srbiji Ademu Zilkiću, današnju podnevnu molitvu obavili su na ulici, ispred Altun-alem džamije u Novom Pazaru.

Oni se već drugi dan mole isped džamije za koju Zilkić tvrdi da je na prevaru "zauzelo" obezbeđenje glavnog muftije Muamera Zukorlića.

Predsednik medžlisa za Novi Pazar Sead Šaćirović demantovao je ranije Zilkićeve navode tvrdeći da je reč o planiranoj rekonstrukciji jedne od najstarijih džamija u Srbiji.

Novoizabrani muftija sandžački i dugogodišnji imam džamije Hasib Suljević rekao je danas na konferenciji za novinare da su vernici prinuđeni da obred obavljaju na ulici i da će i dalje tako raditi.

"Koristim priliku da se izvinim prolaznicima i vozačima koji nas čekaju dok ne završimo klanjanje. Očekujem da će država obezbediti da se ovde sprovodi zakon, a ne sila zakona", rekao je Suljević.

Altun-alem džamija, sagrađena u prvoj polovini 16. veka, nalazi se u jednoj od glavnih ulica u centru grada.

Američke diplomate kod Zukorlića

Delegacija ambasade SAD u Beogradu posetila je u Novom Pazaru Mešihat Islamske zajednice i sa glavnim muftijom Muamerom Zukorlićem razgovarala o aktuelnim sukobu i podelama unutar islamske zajednice u Srbiji.

U saopštenju Mešihata navedeno je da je glavni muftija Zukorlić predstavnika Političkog odeljenja američke ambasade i Kancelarije vojnog atašea upoznao sa trenutnim stanjem posle "neuspešnog pokušaja razbijanja Islamske zajednice".

Američke diplomate su, prema saopštenju Mešihata, navele spremnost da zbivanja u islamskoj zajednici "realno predstave najvišim međunarodnim faktorima u zemlji i svetu i predstavnicima vlasti", u cilju dosledne primene Zakona o crkvama i verskim zajednicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: