Štrajk zaposlenih u pravosuđu

Sudovi u Srbiji ni danas nisu radili, a mnogi građani vratili su se neobavljena posla zbog štrajka zaposlenih u pravosuđu.

Izvor: B92

Utorak, 06.11.2007.

16:10

Default images

Sindikalci za sada ne nameravaju da obustave štrajk dok Vlada Srbije ne ispuni njihov zahtev da im bude poboljšan materijalni položaj. Osnovni zahtevi zaposlenih su da se za 100 odsto poveća zarada najmanje plaćenim kategorijama zaposlenih, da se potpiše kolektivni ugovor i da se pravosudna administracija izuzme iz Zakona o platama državnih službenika.

Mirjana Milutinov je daktilografkinja u Prvom opštinskom javnom tužilaštvu. Uz sve dodatke, njena plata je 20.000 dinara.

Mirjanin muž je invalid i prima penziju od 6.000 dinara, tako da četvoročlana porodica Milutinov svakog meseca preživljava sa 26.000 dinara.

"Imam dvoje dece, jedno je student, drugo ide u srednju školu, nemam pare da im kupim knjige da bi se školovali, a želim da završe fakultet", kaže ona.

"Muž ne radi od '90. godine, imao je infarkt, on je invalid i niko neće da ga primi da radi", kaže ona.

"Noću ne mogu da spavam, ne znam šta ću sutra njima za doručak, a gde je higijena i sve drugo, moj muž je bolestan, treba lekovi da se kupe", priča Mirjana Milutinov.

Okupljeni u Palati pravde naročito su ogorčeni na ministra Predraga Bubala, koji je izjavio da su plate u Srbiji male s obzirom na cene, ali da je pitanje da li su i tolike plate zarađene.

Iz sindikata gradskog sudije za prekršaje ministru Bubalu su poručili da je nekompetentan i neobavešten o radu pravosuđa i da treba da odustane od pretnji višku zaposlenih.

"Poručila bih ministru Bubalu da se ne meša u resor koji nije njegov i u ime svih nas tražim da nam objasni zašto je srpsko mleko jeftinije u Crnoj Gori nego kod nas", rekla je Slađanka Milošević, sekretarka Sindikata pravosuđa.

"Poručila bih mu da za kilogram hleba, litar mleka i pola litra jogurta nama mesečno treba 4.500 dinara, što je pola naše plate", rekla je ona.

Predsednica Sindikata pravosuđa Slavica Živanović ističe da su najniže plate zaposlenih u sudu čak 10 do 12 puta manje od najviših.

Ona podseća i da je Zakonom o sudskim taksama predviđeno da se 60 odsto od naplaćenih taksi vrati sudovima na ime poboljšanja materijalnog položaja svih zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: