Nađeno najstarije biće na svetu

Naučnici sa univerziteta Bangor iz Velsa, na obali Islanda, našli najstarije biće, školjku koja je živela više od četiri veka.

Izvor: B92

Utorak, 06.11.2007.

08:07

Default images

U trenutku nalaženja, školjka je bila mrtva, ali su naučnici, izbrojivši linije na njenom oklopu, zaključili da je živela više od 400 godina. Školjke su priznate kao rekorderi po dužini života, a rekord zabeležen u Ginisovoj knjizi takođe pripada školjki, koja je živela 220 godina, što - kako je pokazalo novo otkriće - nije nedostižno.

Tu starost nije doživela kornjača Advajt, uginula ove godine u zoo-parku u Kalkuti, koja je, kako su procenili naučnici, živela najmanje 250 godina.

Školjka, nazvana Ming, u čast carske dinastije koja je bila na vlasti u Kini u vreme kada je školjka došla na svet, bila je "svedok" vremena kada je na britanski presto došla Elizabeta I, a Šekspir pisao "Hamleta" i "Otela".

Biolozi smatraju da će im oklop školjke pomoći u izvođenju zaključaka o promenama klime i temperature vode tokom njenog života, ali i o načinima da se produži ljudski vek.

"Ako su arktičke vode blizu Islanda mogle da stvore model života koji uspešno odoleva starenju, proučavanje te školjke moglo bi da pomogne u dešifrovanju mehanizma starenja", rekao je Kris Ričardson, jedan od istraživača, prenosi ruska Izvestija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: