U Nišu 207 obolelih od žutice

Broj obolelih od žutice tipa A u Nišu popeo se na 207, saopštio danas niški Institut za javno zdravlje.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 05.11.2007.

12:01

Default images

Pre 24 časa bilo je oko 180 obolelih. Hospitalizovano je 56 pacijenata, a prema preliminarnim epidemiološkim podacima najveći broj obolelih je muškog pola od 20 do 40 godina starosti, različitih profesija i iz različitih delova grada i okolnih sela.

"Zbog dugog perioda inkubacije očekujemo da i u narednom periodu, i u novembru i decembru imamo nove slučajeve obolelih. Put prenosa nije definitivno utvrđen; može da bude hrana ili kontakt, ali voda nije put prenosa", rekao je na konferenciji za novinare direktor Instituta za javno zdravlje Branislav Petrović.

Snežana Gligorijević sa Instituta za javno zdravlje kazala je da taj institut proverava vodu iz niškog vodovoda i da su sve kontrole pokazale da voda za piće nije uzrok epidemije.

Ona je, međutim, naglasila da se voda u seoskim vodovodima ne kontroliše i apelovala na građane da koriste samo vodu koja se kontroliše.

Zamenica direktora Infektivne klinike Snežana Škorić rekla je da će broj novoobolelih u narednom periodu opadati.

Epidemiolog Instituta Branislav Tiodorović rekao je da je među obolelima najmanje dece i da je njihov broj manji od 10 odsto.

On je kazao da bi u narednih 10 do 15 dana broj obolelih trebalo da bude smanjen na sporadične slučajeve.

Epidemiolozi niškog Instituta su kazali da Niš u poslednjih 15 godina nije imao značajnije epidemije žutice, a da je u susednim opštinama tokom leta i početkom jeseni bilo oko 200 obolelih od žutice tipa A.

Institut za javno zdravlje Niša u petak je u gradu proglasio epidemiju žutice izazvane virusom hepatitisa A, dodajući da je put širenja epidemije kontaktni.

I u Leskovcu proglašena epidemija žutice

Epidemija žutice proglašena je u tri leskovačka naselja nakon što su 22 osobe koje u njima žive obolele od te zarazne bolesti, saopštila je danas načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pri Zavodu za javno zdravlje u Leskovcu Jadranka Krasić.

Epidemija je proglašena u delovima leskovačkih naselja "Sat mala", Podvorce i Slavko Zlatanović.

Krasićeva je rekla Beti da su na području opštine Leskovac od hepatitisa A obolele još 22 osobe, uglavnom deca školskog i predškolkog uzrasta, ali da se ne planira proglašenje epidemije na celoj teritoriji opštine.

"Utvrdili smo da to 22 obolelih nisu bili u kontaktu", kazala je Krasićeva i dodala da su preduzete sve neophodne mere zaštite kako bi se sprečilo dalje širenje žutice.

Zavod za javno zdravlje je, istovremno, proglasio i četiri porodične epidemije u selima Živkovo, Velika Grabovnica, Međa i u varošici Lebane.

"Preduzimaju se sve mere za suzbijanje epidemije"

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević izjavio je večeras da se preduzimaju sve mere kako bi se suzbila epidemija infektivne žutice u Nišu i okolini.

"U Nišu su preduzetet sve mere na suzbijanju epidemije, formiran je i krizni štab, a situaciju otežzava činjenica da nije u pitanju jedno žarište", rekao je Milosavljević .

On je ponovio da je dosadašnjim epidemiološkim radom voda kao mogući uzročnik isključena i podsetio da su najvažnije preventivne mere "jer je hepatitis A bolest prljavih ruku".

Milosavljević je kazao da je do epidemije infektivne žutice poslednjih godina dolazilo i u zemljama razvijenijim od Srbije u kojima je bilo i više od hiljadu obolelih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: