Skupština menjala i usvajala zakone

Skupština usvojila izmene Zakona o Vladi i izmene više drugih zakona. Nova sednica počela u 15 sati, ali raspravom o - Delti.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 05.11.2007.

07:48

Default images

Izmene Zakona o Vladi podrazumevaju da član Vlade ne može biti i poslanik, ni u Skupštini Srbije ni u Skupštini Vojvodine i jedinici lokalne samouprave. Član Vlade ne može biti i član Izvršnog veća Vojvodine, niti izvršnog organa lokalne samouprave.

Član Vlade dužan je da se u svemu povinuje propisima kojima se uređuje sukob interesa pri vršenju javnih funkcija. Usvojenim izmenama, Zakon o Vladi usklađuje nadležnost Vlade i položaj njenih članova s novim Ustavom i zakonima o državnoj upravi i o državnim službenicima.

Izmene se odnose i na Preambulu novog Ustava, koja proklamuje da su Kosovo i Metohija deo Srbije, pa se tekst zakletve koju Vlada polaže pred parlamentom menja i glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Vlada je dobila ovlašćenje da se stara o ustavnosti i zakonitosti opštih akata opština, gradova i grada Beograda, odnosno da obustavi njihovo izvršenje kad smatra da nisu saglasni Ustavu ili zakonu, i da u roku od pet dana pokrene postupak za ocenjivanje ustavnosti ili zakonitosti. U supotnom, rešenje o obustavi izvršenja prestaje da važi.

Precizirano da Vlada kojoj je prestao mandat vrši samo tekuće poslove i ne može da predlaže Skupštini zakone i druga opšta akta niti da donosi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

Vlada kojoj je prestao mandat ne može da postavlja državne službenike na položaj u organima državne uprave, a pri vršenju osnivačkih prava Republike može jedino da imenuje ili da saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnog i nadzornog odbora.

Broj narodnih poslanika koji mogu da predloze Skupštini da se Vladi izglasa nepoverenje sa 20 povećan je na 60 poslanika. Vladi je izglasano nepoverenje većinom glasova poslanika.

Kada je reč o ostavci ministra, predsednik Vlade o njoj obaveštava Skupštinu, koja to bez rasprave prima k znanju na prvoj narednoj sednici i time mu prestaje mandat.

Šefovi kabineta predsednika i potpredsednika Vlade više nemaju položaj direktora službe Vlade koji je odgovoran predsedniku Vlade, jer je, kako je obrazloženo, ta formulacija izazivala nedoumice o tome da li su šefovi kabineta državni službenici na položaju ili funkcioneri.

Utvrđeno je drugačije uređenje odnosa predsednika Republike i Vlade jer po novom Ustavu vanredno stanje više ne uvodi predsednik Republike na predlog Vlade, već Skupština, odnosno zajedno predsednik Republike, predsednik Skupštine i predsednik Vlade ako Parlament nije u mogućnosti da se sastane.

Isto tako, predsednik Republike više ne donosi akte za vreme vanrednog stanja, već to čini Vlada uredbom uz supotpis predsednika Republike ako Skupština nije u mogućnosti da se sastane.

Sutra nastavak rasprave o potvrđivanju sporazuma sa EU

Skupština Srbije završila je večeras rad na drugoj sednici koja je počela u 15 časova, a objedinjenu raspravu o potvrđivanju sporazuma sa Evropskom unijom o viznim olakšicama i o readmisiji nastaviće sutra.

Predloge zakona o potvrđivanju sporazuma potpisanih 18. septembra u Briselu obrazložio je ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić koji je naveo da je ratifikacija tih sporazuma međukorak ka potpunom ukidanju viza za građane Srbije.

Poslanici su se najveći deo popodnevne rasprave, kada je počela nova sednica, javljali po povredama Poslovnika.

Poslanici su otvorili teme kao što su raspisivanje izbora, rad kompanije Delta, budžet za narednu godinu, kao i to kada će na dnevnom redu biti izmene Zakona o radiodifuziji koje je predložio Savez vojvodjanskih Mađara.

Na početku rasprave, šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je neprihvatljivo širiti osnove na kojima je zasnovana obaveza za raspisivanje izbora od onih propisanih Ustavnim zakonom i upitao otkad je to pojam teritorijalne celovitosti kriterijum za njihovo raspisivanje.

Jovanović je dodao da parlament ne može da bude servis predsednika i premijera i da izbori ne mogu zavisiti od njihovih potreba.

Jovanović je naveo da je danas "najmoćnija kompanija zapretila sudskim postupkom predsednici Saveta za borbu protiv korupcije (Verici Barać) koja je kritikovala rad kompanije Delta" i dodao da ta stranka neće dozvoliti obračun sa tim Savetom.

"Još jednom pitam šta se dešava sa predmetima u MUP kojima je obradjivan rad kompanije Delta i ko je odgovoran za tu vrstu neažurnosti koja daje osnovu za obračun Delte sa Savetom za borbu protiv korupcije? U čijoj se fioci čuvaju 10 predmeta o tome", upitao je Jovanović ministra policije Dragana Jočića.

Jočić je odgovorio da je MUP pribeležio sve što je poslanik LDP Slobodan Maraš rekao nedavno na Odboru za bezbednost i odbranu u vezi sa kompanijom Delta, kao i da će to poslaničko pitanje MUP detaljno razmotriti i sve do detalja ispitati.

Poslanici LDP-a su naveli da kompanija Delta monopolista, a da je njen vlasnik Miroslav Mišković bio "uvaženi gost" na nedavnom prijemu povodom godišnjice Bezbednosno-informativne agencije, a da je potpredsednik vlade Božidar Đelić pre nekoliko dana govorio na otvaranju objekta te kompanije u Novom Beogradu.

Zakoni o upravi, platama, praznicima...

Skupština je u prvom delu današnjeg rada usvojila i izmene Zakona o državnoj upravi, Zakona o platama državnih službenika i nameštenika i Zakona o državnim i drugim praznicima i zakone o državnom pečatu Republike Srbije i o pečatu državnih i drugih organa.

Pored Dana državnosti, 15. februara, državni praznici su i Nova godina, Praznik rada, 1. maja, i Dan pobede, 9. maj. Nova godina praznuje se neradno 1. i 2. januara, Praznik rada neradno 1. i 2. maja, a Dan pobede radno 9. maja. Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana.

U Srbiji se praznuju i verski praznici, a to su prvi dan Božića, 7. januar, Uskršnji praznici, od Velikog petka zaključno do drugog dana Uskrsa.
Zaposleni imaju pravo da ne rade i na verske praznike, odnosno pravoslavci na prvi dan krsne slave, katolici i pripadnici drugih hrišćanskih verskih zajednica na prvi dan Božića i uskršnje praznike prema Gregorijanskom kalendaru, muslimani na prvi dan Ramazanskog bajrama i Kurban-bajrama, a pripadnici jevrejske zajednice na pvi dan Jom kipura. Skupština je usvojila Zakon o državnom pečatu Republike Srbije i Zakon o pečatu državnih i drugih organa, kojima Srbija prvi put kao samostalna država dobija državni pečat, kao još jedno obeležje i simbol njene državnosti.

Izmenama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine te nadležnosti proširuju se i na pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Zakon o osiguranju čije je izmene parlament usvojio predviđa oštriju kontrolu ispunjenosti uslova za osnivanje društava koja se bave tom delatnošću. Predviđena je mogućnost da ogranak stranog osiguravajućeg društva, uz dozvolu NBS, obavlja delatnost osiguranja u Srbiji, što je jedan od uslova za pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Skupština je usvojila i dvadesetak međunarodnih i međudržavnih ogovora i sporazuma, kao i set konvencija iz oblasti korupcije i ekologije.

Usvojena je Deklaracija o podršci Kubi koja je pod sankcijama, data saglasnost na akte poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitnika građana

Izabran novi sastav RIK-a

Skupstina Srbije izabrala je danas većinom glasova novi sastav Republičke izborne komisije, čija je predsednica sudija Vrhovnog suda Srbije Sonja Brkić. Zamenik predsednika RIK-a biće pravnik Dejan Đurđević, koji je tu funkciju obavljao i do sada.

Za sekretara RIK-a imenovan je zamenik sekretara Skupštine Srbije Marko Danilović, a njega će zamenjivati sekretarka parlamenta Tamara Stojčević.

Skupština je izabrala članove i zamenike članova RIK-a u skladu s brojem poslanika koje poslaničke grupe imaju u Parlamentu. Prethodno su razrešeni dosadašnji članovi RIK-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: