Beograd: Kosovo kao Hong Kong

Tokom današnje runde direktnih pregovora Beograda i Prištine o Kosovu, Srbija predložila rešenje po uzoru na Kinu i Hong Kong.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.11.2007.

07:42

Default images

Pregovori su se vodili u Ministarstvu inostranih poslova Austrije, a počela je odvojenim razgovorima delegacija s međunarodnom posredničkom trojkom. S Volfgangom Išingerom, Aleksandrom Bocan-Harčenkom i Frenkom Viznerom najpre su razgovarali predstavnici Beograda, a potom Prištine. Tokom popodneva održani su i direktni pregovori delegacija Beograda i Prištine.

Beograd su predstavljali predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica, i ministri za Kosovo i inostrane poslove Slobodan Samardžić i Vuk Jeremić.
Vojislav Koštunica, Boris Tadiæ i Vuk Jeremiæ, danas u Beèu (FoNet)
Predsednik Srbije Boris Tadić založio se danas da pregovori treba da se koncentrišu oko osnovnog principa - kako ubrzati napredak ka Evropi - i izdvojio model Hong Konga kao moguće rešenje u razgovorima o Kosovu.

"Javne pretnje, veštački rokovi i manipulacija strahom neće doprineti rešenju za pitanje o kome pregovaramo", rekao je predsednik Srbije i pozdravio "smirenije tonove" o Kosovu do kojih je došlo u poslednjih nekoliko nedelja u međunarodnoj zajednici.

Tadić je rekao da želi da izdvoji model Hong Konga koji bi mogao pažljivo da se razmotri i koji nudi rešenja za neke od izazova sa kojima se suočavaju pregovarači u razgovorima o Kosovu.

"Prvo, postoji jedinstven ustavni okvir u kome različiti delovi mogu da vladaju sami sobom i da sarađuju pod zajedničkim krovom. Takođe, ni jedna strana nema slobodu da preduzme unilateralne poteze u vezi sa ustavnim ili suvernim pitanjima."

"Drugo, međunarodno priznate granice se ne menjaju i ostaju zaštićene kroz saradnju sa međunarodnom zajednicom, i treće, razvoj bezbednosnih snaga jasno se ograničava samo na lokalno delovanje radi obezbeđivanja reda i mira."

"Ovi uslovu su dosta u skladu sa onim što mi predlažemo kako ići napred po pitanju budućeg statusa Kosova", rekao je Tadić. Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica predložio je takođe, danas u Beču, da se za buduće uređenje Kosova razmotri rešenje poput modela Hong Konga.

"Predlažemo da, sledeći nešto ranije uspostavljenu analogiju, paralelno razmotrimo i uporedimo papir Srbije o suštinskoj autonomiji Kosova i Metohije i sporazumno rešenje o položaju Hong Konga kao specijalne administrativne oblasti unutar Kine", naveo je Koštunica na zajedničkom sastanku Beograda, Prištine i međunarodnih posrednika.

"Naš argument, o kojem bismo želeli da razgovaramo, glasi da model Hong Konga, za koji niko ne može osporiti da se pokazao kao uspešan, održiv, stabilan i funkcionalan, dokazuje da je naš predlog o suštinskoj autonomiji u istoj meri životan i da obezbeđuje stabilno i održivo rešenje statusa Pokrajine", naglasio je Koštunica.

Koštunica je preneo da je Državni tim čvrsto uveren da "ne postoji ozbiljan razlog zašto u daljem pregovaračkom procesu ne bismo paralelno uporedili predlog Srbije o suštinskoj autonomiji sa sporazumnim rešenjem ostvarenim u analognom slučaju Hong Konga".

Premijer Srbije i kopredsednik Državnog tima kazao je da bi na taj način bilo moguće zajednički oceniti da li je ideja suštinske autonomije "zaista samo papirnat, sa stvarnim životom nepovezan predlog, ili je reč o jednom realnom rešenju budućeg uređenja Pokrajine".

Harčenko: Pojavila se zanimljiva rešenja

Aleksandar Bocan Harèenko i Volfgang Išinger (FoNet)
Predstavnik Evropske unije u međunarodnoj posredničkoj trojci Volfgang Išinger izjavio je da su današnji pregovori bili dugi, ali i da je "trojka" zadovoljna što su obe strane odlučile da dođu u Beč na najvišem nivou.

Išinger je podsetio i da "trojka" na parametrima Rezolucije 1244 i Kontakt grupe, nastavlja da radi ka rešenju do kojeg će strane doći kroz pregovore. "Trojka je spremna da prihvati sve opcije, osim one koje smo već odbacili, poput podele Kosova", rekao je Išinger.

"Mi smo ovde da pomognemo stranama da nađu sporazumno rešenje, i kao deo tog napor 'trojke' mi smo predložili kratak papir, koji je trebao da bude tajan. To je dokument od 14 tačaka“, objasnio je Išinger.

Predstavnici trojke nisu želeli detaljnije da govore o predlogu Beograda za model Hong Konga kao rešenje za status Kosova. Kako je objasnio američki predstavnik Frenk Vizner, "trojka" ne može da govori o konkretnim idejama koje se pojave u toku diskusije, jer onda strane ne mogu biti dovoljno fleksibilne u razgovorima.

Ruski predstavnik u međunarodnoj posredničkoj trojci Aleksandar Bocan Harčenko rekao je da se u toku razgovora pojavilo nekoliko zanimljivih rešenja, kao i da Beograd želi da pokaže da je njegov predlog funkcionalan.

"Ima progresa, ali ne mogu da kažem da ove ideje pomažu stranama i nama da prevaziđemo različitosti između dve strane, ima šanse za kompromisnim rešenjem, ali su one veoma tanke", rekao je Harčenko.

Volfagang Išinger je potvrdio da je na današnjim rpegovorima bilo reči o dokumentu trojke od 14 tačaka, kao i da će taj dokument biti smernica ta dalji rad, kako bi se videlo da li ima delova koji bi mogli dovesti do nekog rešenja.

Priština: Nema progresa

Hašim Taèi, Fatmir Sejdiu, Agim Èeku (FoNet)
Član pregovaračkog tima Kosova Skender Hiseni rekao je da na današnjim pregovora nije došlo do progresa zbog, kako je naveo, pozicije Beograda u ovim pregovorima.

"Mislimo da Beograd želi da razgovara o suverenitetu Beograda nad Kosovom. Srbija želi da uništi na taj način ovaj proces. Ne može se govoriti o suverenitetu Srbije nad Kosovom. Mi smo za stabilno rešenje, a jedino stabilno rešenje je nezavisnost Kosova", kazao je Hiseni.

Hiseni se osvrnuo i na predlog Beograda da se odnosi Srbije i Kosova urede po ugledu na odnos Kine i Hong Konga.

"To je neprimereno, jer se istorijske pozicije Hong Konga i Kosova potpuno različite i ne može se jedan model sa različitim istorijskim predznacima primeniti u sasvim drugim istorijskim odrednicama", rekao je Hiseni.

On je naveo da će Kosovo će biti usmereno ka ostvarenju svog cilja , kako bi "stvorili miroljubivu okolinu za sve zajednice na Kosovu".

Danas pre direktnih pregovora

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je posle susreta s međunarodnom posredničkom trojkom da je tim iz Beograda u razgovoru istakao da je dokument "trojke" od 14 tačaka dobra početna pozicija.

"Smatramo da se oko ostalih tačaka možemo dogovoriti na osnovu pojašnjenja ili boljih formulacija, ali suštinski bismo prihvatili ostale tačke", rekao je Samardžić. Ministar je naveo i da je na sastanku s "trojkom" najviše reči bilo o papiru od 14 tačaka i da je Beograd insitirao na tome da u taj dokument bude uvršćena formulacija o poštovanju rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija kao okvira za razgovore.

"Insistirali smo i na tome da ne bude jednostranih rešenja, ali i o nekim tačkama tog papira koje govore o statusu. Mi ne želimo da se ti razgovori pretvore u razgovore o odnosima Beograda i Prištine, već želimo ipak da se razgovora o statusu i da budući odnosi Beograda i Pripštine budu definisani u okviru jednog određenog statusa", naveo je Samardžić.

On je pojasnio da je beogradski tim podsetio na tačke 5 i 6 u dokumentu "trojke" i dodao da Beograd nema pretenzija da upravlja Kosovom u stvarima unutrašnjeg uređenja, ali i da se razume da u stvarima koje Beograd zadržava za sebe treba da upravlja celom svojom državom, s Kosovom.

Samardžić je rekao i da je na sastanku razjašnjeno da Beograd neće biti prisutan na Kosovu u onim odredbama koje Kosovo ima kao svoje nadležnosti, ali da će biti prisutan u onim nadležnostima gde ih bude imao.

"Naš pristup se zalaže za suštinsku autonomiju u okviru Srbije. Pokazaćemo da je to dobro rešenje, ne samo za Srbe i Albance, za Srbiju i Kosovo, već funkcionalno rešenje, koje može da funkcioniše ako ga prihvati međunarodna zajednica i, naravno, ako postoji dobra volja albanske strane", dodao je on.

"Ta dobra volja albanske strane je do sada izostala iz čisto apstraktnih političkih razloga. Smatramo da imamo dobar predlog koji može da funkcioniše u svakodnevnom životu", kaže Samardžić.

Posle sastanka s "trojkom" novinarima se obratio i ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, koji je rekao da sada postoji nada da će direktni pregovori sa Albancima, posle podne u Beču, biti uspešni.

"Mislim da smo posle sat razgovora s 'trojkom' na dobrom putu da više učvrstimo razumevanje, makar s 'trojkom'", rekao je Jeremić. On je pojasnio i da će posle razgovora sa Albancima biti jasno da li je uspostavljen pravac koji vodi nalaženju kompromisnog rešenja, do ili posle 10. decembra.

"Sastanak s 'trojkom' bio je usmeren na to o čemu će se razgovarati u plenarnoj sednici. Dve glavne tačke biće raspravljane, a to su 14 tačaka i nastavak diskusije o statusu", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, predsednik i premijer Srbije izneli su suštinska gledanja na 14 tačaka. "Izuzetno je važno da tih 14 tačaka, ako odlučimo da one sadrže stvari koje se odnose na budući status, a ne samo principe nekih odnosa, moraju biti u skladu s našim gledanjem na status, a što se tiče beogrdaskog prisustva na Kosovu, odnosno kapaciteta da upravlja Kosovom, to može biti definisano samo krajnjim sporazumom", precizirao je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: