Štrajk zaposlenih u pravosuđu

Sindikat zaposlenih u pravosudnim organima Srbije počeo štrajk zahtevajući da Vlada Srbije pobolljša njihovo materijalno stanje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.11.2007.

16:03

Default images

Budući da su potpuno obustavili rad, štrajk je izazvao velike gužve i skoro paralisao rad sudova. Mnogi građani bili su neprijatno iznenađeni kada su saznali da zbog štrajka zaposlenih u pravosuđu ne mogu da završe posao zbog kojeg su došli u sud.

Predstavnici sindikata izvinjavaju se građanima, ali navode da su morali da obustave rad jer, kako kažu, Vlada reaguje jedino na pritiske.

Osnovni zahtev sindikata je povećanje plata za 100 odsto, kaže Slađanka Milošević iz Sindikata pravosuđa Srbije.

"To je za zaposlenu administraciju. Njihove zarade su od devet i po hiljada do 17 hiljada. I naravno, za pripravnike i stručne saradnike čije plata ne doseže ni do 30 hiljada – diplomirani pravinci sa pravosudnim ispitom. Ostala dva su potpisivasnje kolektivnog ugovora i izuzimanje zaposlenih u pravosuđu iz zakona o platama državnih službenika i nameštenika" , kaže Miloševićeva.

Ministar koji se oglasio ovim povodom, Predrag Bubalo, rekao je da su plate u Srbiji male s obzirom na cene, ali je dodao da je pitanje da li su i takve zarađene.

"Mislim da u javnoj potrošnji mi još delimo mnogo više nego što zaradimo, pa i u pravosuđu bismo mogli da smanjimo broj zaposlenih. Ne može javna potrošnja da bude nedodirljiva, ne može javni sektor da bude nedodirljiv u situaciji kada je privreda podnela svoj teret, povećala produktivnost i smanjila broj zapsolenih. Dakle, javni sektor treba da smanji potrošnju", naveo je ministar Bubalo.

U sindikatu navode da će štrajk trajati i u utorak i sredu kada će njihove predstavnike primiti nadležni u ministarstvu pravde. Predstavnici sindikata navode da će o svojim daljim potezima odlučivati nakon tog sastanka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: