Niš: Raste broj obolelih

Epidemija žutice u Nišu nastavlja da se širi, registrovana još 44 nova slučaja zaraze.

Izvor: B92, Beta

Subota, 03.11.2007.

12:54

Default images

Juče i danas registrovane su još 44 osobe zaražene virusom hepatitisa, a od juče sprovode mere za suzbijanje žutice koje je naložio Krizni štab. Pojačano je čišćenje grada i odnošenje smeća. Uvedene su vanredne kontrole vode za piće, u kojoj do sada nije bilo neispravnih uzoraka.

Naložena je dezinfekcija prostorija i pranje ruku u školama, vrtićima i svim ustanovama koje dolaze u kontakt sa stanovništvom. U Kliničkom centru zabranjena je poseta bolesnicima.

Epidemiolozi smatraju da će ove mere dati rezultate, ali otežavajuća okolnost je to što ova epidemija nema žariste, već oboleli dolaze iz različitih delova grada.

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević izjavio je danas da su u Nišu organizovane i mobilisane sve službe koje rade na suzbijanju i praćenju epidemije žutice.

On je agenciji Beta rekao da će gradski operativni štab u Nišu svakodnevno obaveštavati javnost o toku epidemije i broju obolelih.

"Od 26. oktobra pa do danas u podne u Nišu su pregledana ukupno 153 pacijenata. Sa današnjim danom 43 pacijenta se nalazi na bolničkom lečenju", kazao je Milosavljević.

On je dodao da je razlog hospitalizacije pacijenata pre bila nemogućnost kućnog lečenja nego teška klinička slika koja se retko javlja kod obolelih od hepatitisa tipa A.

Ministar zdravlja je građanima poručio da su lična i kolektivna higijena jedini pravi način prevencije zaraznih bolesti, crevnih infekcija i "bolesti prljavih ruku".

U operativnom štabu za suzbijanje žutice agenciji Beta je rečeno da se u narednih nekoliko dana očekuje porast broja obolelih.

Krizni štab Niša sinoć je formirao operativni krizni štab sastavljen od predstavnika lokalne samouprave, javnih preduzeća i predstavnika zdravstvenih ustanova.

Bez obzira na epidemiju žutice, posećenost ugostiteljskih objekata u Nišu je uobičajena.

Ohrabrujuće je to što sanitarna inspekcija, koja je u poslednjih nekoliko dana kontrolisala veći broj restorana, kafića, pekara i javnih ustanova, nije pronašla ni jedan jedini propust kada je reč o sanitarno higijenskim uslovima u njima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: