Protest zbog Tompsona i u SAD

Turneja hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona u SAD izazvala proteste Jevreja i Srba u SAD.

Izvor: Beta

Četvrtak, 01.11.2007.

08:11

Default images

"Mnoge njegove pesme naizgled nose pozitivnu poruku patriotizma i mira. Ali, postoji i element koji slavi režim koji je sarađivao s nacistima u Drugom svetskom ratu i koji je odgovoran za hiljade smrti Jevreja, Srba i Hrvata", rekao je portparol Centra "Simon Vizental" Mark Vajcman.

Najavljenu Tompsonovu turneju osudio je i Nenad Milinković, Amerikanac srpskog porekla, predsednik odbora Srpske pravoslavne crkve na Menhetnu.

"Užasno je što u današnje vreme neonacistički ultranacionalista može da veliča dela ustaške nacističke države Hrvatske, koja je ubijala Srbe, Jevreje i Rome u hrvatskim logorima smrti", kaže Milinković.

Vajcman je pozvao kardinala Edvarda Igana da otkaže koncert Perkovića planiran za u petak u kulturnom centru kojim upravlja Hrvatska rimokatolička crkva na Menhetnu.

Portparol nadbiskupije Džosef Zviling rekao je da su zvaničnici crkve vodili istragu, ali da nisu utvrdili ništa što bi potvrdilo tvrdnje Tompsonovih protivnika.

Perković tvrdi da su njegovi nastupi pogrešno protumačeni, da nikada nije pozdravljao ustaškim pozdravom i da je on samo patriotski hrvatski izvođač.

Organizator njegovih koncerata u Severnoj Americi objavio je saopštenje pevača u kom on navodi da je on uvek osuđivao zločine nacističkog režima koji je vladao delovima Hrvatske.

Perković će u okviru turneje po Severnoj Americi održati koncerte i u Torontu, Klivlendu, Čikagu, Los Anđelesu, Vankuveru, San Hoseu i drugim gradovima u Kaliforniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: