UN za olimpijsko primirje

Generalna skupština Ujedinjenih nacija pozvala na poštovanje primirje tokom Olimpijskih igara u Pekingu sledećeg leta.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.11.2007.

08:11

Default images

Usvojena rezolucija poziva se na drevnu grčku tradiciju zvanu ekečerija, odnosno olimpijsko primirje, kojom se ohrabruje mirno okruženje i osiguravaju siguran prolaz i učešće sportista na igrama i mobilizacija mladih u cilju mira.

"Pozivaju se članice da poštuju olimpijsko primirje, pojedinačno i kolektivno, tokom 29. olimpijskih igara u Pekingu, vizije čiji je slogan 'Jedan svet, jedan san', i potonjih Paraolimpijskih igara", navodi se u tekstu rezolucije.

Skupštini, koju čine predstavnici 192 članice, prisustvovao je i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog. Rezolucija je usvojena jednoglasno.

Rezolucija poziva zemlje da sarađuju s MOK-om u naporima da sport bude korišćen kao instrument u promociji mira, dijaloga i pomirenja u konfliktnim regijama tokom trajanja Olimpijskih igara i posle toga.

Generalna skupština oživela je pozive za olimpijsko primirje 1993, pošto je MOK molbom dozvolio sportistima iz Jugoslavije da učestvuju na igrama u Barseloni 1992.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: