Savet podržao Lajčaka

Upravni odbor za implementaciju mira u BiH podržao je mere visokog predstavnika Miroslava Lajčaka.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 31.10.2007.

17:09

Default images

Sve zemlje članice tog saveta su, kako je rekao Lajčak posle sednice, svesne ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazi BIH i podržali korake kojima će ona biti prevaziđena. Zbog blokade i opstrukcije u ključnim telima BIH, Lajčak svojim merama smanjio broj glasova potreban za donošenje odluka, što je posebno loše prihvaćeno u Republici Srpskoj.

Upravni odbor Saveta za implementaciju mira podržava odluke i predložene mere visokog predstavnika od 19. oktobra, koje su potpuno u skladu s njegovim mandatom i Ustavom BiH, navedeno je u završnoj deklaraciji nakon dvodnevnog zasedanja u Sarajevu.

Jedini cilj ovih mera jeste da se omogući odlučivanje u Savetu ministara i parlamentu kako bi reformski procesi bili pokrenuti s mrtve tačke.

Pojedini politički lideri su neprimereno reagovali na odluke Lajčaka, kako bi stvorili političku krizu u zemlji i pokušali da ospore legitimitet i ovlašćenja visokog predstavnika i Saveta za implementaciju mira, kaže se u saopštenju.

Upravni odbor posebno poziva lidere iz Republike Srpske da ispunjavaju svoje obaveze proizašle iz paketa mera.

Predstavnik Rusije izdvojio je svoje mišljenje kada je reč o merama OHR-a. Ruska Federacija, kako je naglasio, smatra da bi bilo produktivnije da su mere donesene u stabilnijem okruženju a ne u atmosferi rastućih napetosti.

Zbog nedostatka pomaka u sprovođenju ključnih reformi, kako je navedeno, potrebno je staviti težište na završetak implementacije Dejtonskog sporazuma, uključujući i napore u borbi protiv evidentne nefunkcionalnosti državnih institucija.

Odgovornost leži na političarima iz oba entiteta koji su blokirali progres i pogoršali političku situaciju agresivnom retorikom. Trenutna situacija u zemlji je krajnje zabrinjavajuća, navodi se u saopštenju.

Upravni odbor je poručio da je vreme da političari u BiH prestanu s praksom preispitivanja temeljne strukture države i njenih sastavnih delova.

Predstavnici RS najavili su da će njihovi dalji koraci zavisiti od zaključaka zasedanja Saveta za implementaciju, pa se očekuje da će u narednih nekoliko dana biti definisani i njihovi odgovori na odluke Upravnog odbora Saveta.

Lajčak je 19. oktobra doneo izmene i dopune Zakona o Savetu ministara BiH i poslovnika o radu oba doma parlamenta i izmenio kvorum za određivanje sednice Zastupničkog doma.

Prema Lajčakovim izmenama, sednica Saveta ministara BiH može biti održana kad je prisutna većina njegovih članova, a odluke mogu biti donete većinom glasova prisutnih, ukoliko prosta većina uključuje bar po jednog predstavnika svakog konstitutivnog naroda, a ne dva, kako je do sada bio slučaj.

Prema izmenama za donošenje odluka u parlamentu će biti dovoljna jedna trećina poslanika iz svakog entiteta koji glasaju, a ne kao do sada jedna trećina izabranih poslanika iz svakog entiteta. Lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić izjavio je da su predstavnici međunarodne zajednice na sastanku poručili da očekuju napredak do kog nije došlo i da u tom kontekstu podržavaju Lajčaka.

Predsednik Stranke za BiH Haris Silajdžić izjavio je sinoć da bilo kakvo povezivanje Kosova i BiH neće biti tolerisano, a da će BiH zaštititi svoje interese. On je rekao da međunarodna zajednica treba da pošalje jasnu poruku svim domaćim i međunarodnim akterima da su suverenitet i teritorijalni integritet BiH neupitni.

"Takođe, Srbija mora ispuniti obaveze i primeniti presudu Međunarodnog suda pravde i potpuno sarađivati s Haškim tribunalom", dodao je Silajdžić.

On je rekao da BiH na putu ka evropskim integracijama mora biti opremljena mogućnostima da funkcioniše kao potpuno funkcionalna i demokratska država.

Predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izjavio je da je posle neusvajanja ustavnih amandmana u aprilu prošle godine u BiH radikalizovano stanje i da je došlo do zastoja u sprovođenju reformi, saopštio je SDA.

Tihić je naglasio da je osnovni uzrok sadašnjeg stanja i problema u zemlji nefunkcionalan i skup politički sistem. "Ustav BiH, kao deo Dejtonskog sporazuma, sadrži spektar mogućnosti za ometanje rada državnih institucija", kaže on.

"Gotovo sve institucije BiH utemeljene su i funkcionišu na principu etničkog pariteta i konsenzusa", rekao je on i dodao da je zbog toga BiH još neophodan međunarodni predstavnik s Bonskim ovlašćenjima.

On je dodao da su najnovije odluke Miroslava Lajčaka o izmenama i dopunama Zakona o Savetu ministara i Poslovnika o radu Skupštine u skladu sa Ustavom i da nisu usmerene na osporavanje prava srpskog naroda i etničkih interesa RS.

U prvom delu sednice Upravnog odbora Saveta za primenu mira predsednici političkih stranaka u BiH predstavili su svoja viđenja političke situacije u BiH.

Dodik: Ostajemo pri stavu o ostavkama

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ostaje pri odluci da svi njegovi funkcioneri u izvršnoj vlasti na državnom nivou BiH podnesu ostavke ako iz poslednjih odluka visokog predstavnika ne bude eliminisana mogućnost preglasavanja.

Navodeći da "sva vrata nisu zatvorena", Dodik je kazao da je nakon sednice upravnog odbora Saveta za primenu mira u BiH ostavljena kolika-tolika mogućnost razgovora kako bi se rešila sporna pitanja oko mera Miroslava Lajčaka o promeni načina odlučivanja u institucijama BiH.

"Mene impresionira činjenica da su ljudi došli sa već formiranim stavom o tome, tako da apsolutno nije bilo moguće dosegnuti do njihovih razmišljanja na drugi način", kazoa je Dodik za Televiziju RS.

On je sinoć, nakon prvog dana zasedanja Odbora, rekao da su predstavnici svih članica Upravnog odbora podržali Lajčakove odluke, sem jedne. "Nije naše da odlučujemo o sudbini predstavnika, a vi znate koja je to zemlja", rekao je Dodik novinarima posle sastanka članova Upravnog odbora i lidera šest vladajućih stranaka u BiH.

"Na sastanku sam rekao da vidim BiH na evropskom putu, ali da nerealni zahtevi, poput reforme policije, onemogućavaju postizanje tih reformi. Ako međunarodna zajednica želi dobro BiH, treba da krene s nama u procese koji su mogući", rekao je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: