Odgovornost u slučaju "Pahomije"?

Advokat oštećenih dečaka nada se da će Ministarstvo pravde utvrditi odgovornost sudija za povredu zakona u slučaju "Pahomije".

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2007.

10:11

Default images

Odluka Vrhovnog suda Srbije da su sudovi u Nišu povredili zakon u postupku protiv vladike Pahomija, ne može da promeni prvostepenu presudu kojom je Tomislav Gačić oslobođen optužbi za bludne radnje nad maloletnicima, koji ponovo mogu da traže pravdu pred domaćim sudovima pokretanjem građanske parnice.

Vrhovni sud delimično je usvojio zahtev za zaštitu zakonitosti republičkog javnog tužioca Srbije i utvrdio da je pravnosnažnim presudama Opštinskog suda u Nišu, u oslobađajućem delu, i Okružnog suda u Nišu, povređen zakon u korist okrivljenog Tomislava Gačića.

U obrazloženju odluke navodi se da je prvostepeni sud utvrdio da postoji suprotnost u iskazima svedoka i da zbog toga tim svedocima ne veruje. Vrhovni sud Srbije je, međutim, utvrdio da je time povređen zakon u korist okrivljenog, jer iskazi svedoka nisu međusobno suprotni u odnosu na činjenice od značaja za presudu.

Advokat trojice oštećenih dečaka Aleksandar Stojković kaže da je zadovoljan presudom Vrhovnog suda Srbije jer ona predstavlja moralno zadovoljenje za dečake koji su imali hrabrost da se pred sudom suoče sa vladikom SPC.

Međutim, Stojković ističe da je Vrhovni sud ovom presudom pokušao da spere ljagu sa sramne presude srpskog pravosuđa.

"Neću da se smirim sve dok ministar pravde, kao u slučaju Ilariona, ne pokrene postupak za razrešenje svih tih poslušnika koji su doneli te sramne presude i doveli do toga da ti momci budu četiri godine žigosani u javnosti – nije im se verovalo, neki od njih su potpuno psihički pali, neki se i leče", kaže on.

Stojković kaže da je Vrhovni sud ovom odlukom pokušao da spere ljagu sa sramne presude. On dodaje da je sud u Nišu morao da spreči da dva krivična dela zastare.

Podsećamo, u druga dva slučaja Tomislav Gačić je oslobođen zbog nedostatka dokaza. Suđenje Gačiću trajalo je tri i po godine. Na veliki broj pretresa optuženi se nije pojavio, što je doprinelo da dva krivična dela zastare.

B92 nije uspeo da dobije odgovor Ministarstva pravde da li će pokrenuti postupak kontrole rada sudija na slučaju vladike Pahomija, kao što je to učinjeno posle zastarevanja slučaja "Ilarion" pred novosadskim Okružnim sudom.

Povodom ovog slučaja Srpska pravoslavna crkva do sada nije reagovala, uz obrazloženje da najpre sud treba da da konačnu reč.

Sudije Okružnog i Opštinskog suda u Nišu nisu želele da komentarišu odluku Vrhovnog suda na osnovu saopštenja, već će to učiniti kada dobiju predmet.

Podsetimo, proces protiv vladike Pahomija počeo je 2003. godine u Opštinskom sudu u Vranju, a u aprilu 2005. godine, odlukom Vrhovnog suda, preseljen je u Niš, gde je postupak ponovo pokrenut.

Presudom veća kojim je predsedavala Katarina Ranđelović, "usled nedostatka dokaza" vladika Pahomije je oslobođen optužbi za preostala dva krivična dela.

Maloletni dečaci su na suđenju čak dva puta morali da se suoče sa optuženim i ponove svoje iskaze, što je suprotno tendenciji u savremenom preavosuđu da se žrtve što više poštede ponavljanja i podsećanja na svoju torturu.

Nadzor u sudu zbog slučaja Pahomije

Ministar pravde Srbije Dušan Petrović kaže da će po završetku nadzora u sudu u Nišu, pred kojim je suđeno vladici Pahomiju, biti odlučeno da li će biti pokrenut postupak za razrešenje sudija zbog zastarelosti predmeta.

"Čim bude završen nadzor u sudu u Nišu, koji je sudio u slučaju Pahomije, imaću sve elemente da procenim da li je potrebno pokrenuti postupak pred Velikim personalnim većem, jedinim telom u ovoj državi koje je nadležno da utvrdi da li postoje razlozi za razrešenje ili ne", rekao je Petrović novinarima u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, postoje određeni predmeti u kojima je optužen Pahomije a koji su zastareli i zato će Ministarstvo pravde izvršiti nadzor nad sudom u Nišu.

Ministar pravde je dodao da su predmet nadzora svi sudovi gde postoje zastareli predmeti.

"Ostaje oslobođen optužbi"

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Goran Ilić objašnjava da zaključak Vrhovnog suda ne obara prvostepenu presudu i da Tomislav Gačić ostaje oslobođen optužbi.

Vanredni pravni lekovi u domaćem pravosuđu pre svega su namenjeni zaštiti okrivljenog i presuda se ne može menjati čak ni u ovakvom slučaju kada se utvrdi da je zakon prekršen u njegovu korist.

Oštećenima ostaje mogućnost da pokrenu građansku parnicu protiv Pahomija za nanetu duševnu bol, kaže profesor Ilić.

"Zna se za slučaj koji je svojevremeno potresao američku javnost , slučaj O'Džej Simpsona koga je krivična porota oslobodila a onda su u građanskoj parnici oštećeni dobili veoma veliku naknadu na ime pretrpljene štete", kaže on.

"Znači, ovi dečaci koji su tu bili oštećeni, ako njihovi advokati procene da ima elemenata, a definitivno se po njihovim izjama može to tako tumačiti, mogli bi da pokrenu postupak pred građanskim sudom jer samo postojanje krivičnog dela nije uslov da se traži naknada štete od nekog lica", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: