Povređen zakon u slučaju "Pahomije"

VSS utvrdio da je u postupku protiv Tomislava Gačića, vladike Pahomija, koji je bio optužen za bludne radnje, povređen zakon.

Izvor: Beta

Utorak, 30.10.2007.

15:08

Default images

Odluka Vrhovnog suda nema, međutim, uticaj na oslobađajuću presudu. Vrhovni sud delimično je usvojio zahtev za zaštitu zakonitosti Republičkog javnog tužioca Srbije i utvrdio da je pravnosnažnim presudama Opštinskog suda u Nišu, u oslobađajućem delu i Okružnog suda u Nišu, povređen zakon u korist okrivljenog Tomislava Gačića.

U obrazloženju odluke se navodi da je prvostepeni sud utvrdio da postoji suprotnost u iskazima svedoka i da zbog toga tim svedocima ne veruje. Vrhovni sud Srbije je, međutim, utvrdio da je time povređen zakon u korist okrivljenog jer iskazi svedoka nisu međusobno suprotni u odnosu na odlučne činjenice od značaja za presuđenje.

Učinjene su i povrede zakona na štetu okrivljenog i maloletnih oštećenih jer prvostepeni sud nije sproveo suđenje u razumnom roku, usled čega je zastarelo gonjenje u odnosu na dva od četiri krivična dela.

Pored toga, prvostepeni sud nije udaljavao iz sudnice maloletne oštećene čim njihovo prisustvo više nije bilo potrebno.

Proces protiv Pahomija počeo je 2003. godine u Opštinskom sudu u Vranju, a u aprilu 2005. godine, odlukom Vrhovnog suda, preseljen je u Niš. Postupak pred niškim Opštinskim sudom počeo je ispočetka, četvorica oštećenih dečaka ponovo su davali iskaze pred sudom, a do kraja suđenja, u martu 2006. godine, nastupila je apsolutna zastarelost za dva krivična dela, iz 1999. godine i 2000. godine.

VSS: Izjava Sonje Brkić - lični stav

Vrhovni sud Srbije saopštio je danas da su izjave sudije tog suda Sonje Brkić, u vezi sa razrešenjem pojedinih sudija, "njen lični stav".

Brkićeva, koja je predsednica Velikog personalnog veća, izjavila je u subotu da će dvoje sudija Vrhovnog suda koji su postupali u predmetu Ilarion biti razrešeni na sednici veća 2. novembra.

Veliko personalno veće još nije odlučivalo u konkretnom slučaju, a postupak koji se vodi pred tim Većem, prema odredbama Zakona o sudijama i Poslovnika Velikog personalnog veća, nije javan, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: