RK Beograd prodate za 360 miliona €

Robne kuće Beograd danas za 360 miliona evra prodate Verano motorsu, u vlasništvu Radomira Živanića iz Beograda.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.10.2007.

07:34

Default images

Nakon nezvaničnih inforamcija da iza današnjeg pobenika na aukciji Verano motorsa stoji grčka kompanija, to je i potvrđeno na sajtu Marfin investment grupe. Potpredsednik te grupe u svojoj izjavi na sajtu kaže da je investicija u robne kuće Beograd kroz partnerstvo sa Veranom rezultat jake pozicije koju ta grupa ima u jugoistočnoj Evropi.

Najveći trgovinski lanac u bivšoj Jugoslaviji, kompanija Robne kuće Beograd je već pet godina u stečaju, i u vlasništvu ima više od 30 robnih kuća, sa oko 240.000 kvadratnih metara prostora.

Da bi učestvovali na nadmetanju, kupci su morali da dostave bankarsku garanciju od 44 miliona evra i otkupe prodajnu dokumentaciju po ceni od 7.000 evra.

Radomir Živanić, vlasnik kompanije Verano motors, je bio uzdržan u otkrivanju daljih planova, a i pomalo iznenađen. Iako se spekuliše da iza svega stoji grčka kompanija Marfin investment grup, Živanić kaže da je zadovoljan što je Robne kuće kupila kompanija koja je 100 posto srpska i ni jednog trenutka nije spomenuo sporazum sa Marfin investment grupom, koja je vlasnik grčkih banaka Pireus i Laiki i koja je letos najavila da će ulagati u Bugarskoj i Srbiji. Ta grupa je na svom sajtu navela da je rešena da postane najveći vlasnik komercijalnih nekretnina u Srbiji.

"Šta da kažem? Mislim da je skupo, a drugo da sam srećan zato što je Verano novi vlasnik. Možda i ne znate da su robne kuće bile treći lanac po veličini u Evropi i broj jedan u istočnoj Evropi. Mi želimo da vratimo taj stari sjaj, čeka nas veliki posao, ulaganja", rekao je Živanić.

On kaže i da su ga povukle emocije jer je Beograđanin i da mu zbog toga, kako je naveo, Robne kuće mnogo više znače nego nekom strancu.

Vesna Džinić, direktorka agencije za privatizaciju, kaže je danas proadto preduzeće Robne kuće sa nekretninama i da će pitanje vezano za restituciju morati da reši kupac.

Međiutim, vlasnik Verano motorsa je drugačijeg mišljenja. "To nije naš problem to je pitanje države", kratko je prokomentarisao Živanić.

Početna cena za Robne kuće Beograd bila je 140 miliona evra, a do samog kraja pored Verano motorsa cenu je podizala i kompanija "Edelvajs Investment" koji su ostali drugoplasirani i iza kojih nezvanično stoji i ruski milijarder Roman Abramovič.

Predstavnik te kompanije Patrik Erers, nije želeo da odgovori na pitanje novinarke B92 da li iza "Edelajs Investmenta" stoji ruski biznismen Roman Abramovič.

"Neću to da komentarišem. Što se tiče ovog danas, mislim da je cena bila previsoka i zato smo ostali drugi. Naš cilj je bio da kupiom, da renoviramo Robne kuće i da razvijemo te objekte", kazao je Erers.

Verano motors je postao vlasnik 239.679 kvadratnih metara poslovnog prostora, odnosno 34 objekta, među kojima su robna kuća na Terazijama, Beograđanka, Podgoričanka, robne kuće u Bijelom Polju, Subotici, Kikindi, Vranju, Pirotu, Užicu, Bačkoj Topoli, Nišu, Vršcu, Boru, Zrenjaninu.

Na spisku su i Poslovni i Distributivni centar u Beogradu, s pravom korišćenja 27 hektara građevinskog zemljišta, i supermarket i magacin Spuž u Podgorici.
U agenciji za privatizaciju kažu da je 360 miliona evra odlična suma, jer će svi poverici biti namireni, dok će radnicima biti isplaćeno oko 30 miliona evra, a ostaće nešto i za budžet Srbije.

"S jedne strane, ta cena nam omogućava da namirimo sve poverioce u punom iznosu - i poverioce kompanije Robne kuće, a i preduzeća Robnih kuća kao povezana lica", kaže direktorka Agencije za privatizaciju Vesna Džinić

"Zadovoljni smo i zbog toga što je konačno završena agonija Robnih kuća, koja je počela 1996, a posle zvaničnim otvaranjem stečaja 2002.", kaže ona.

"Mislimo da ovako uspešnom aukcijom svi treba da budu zadovoljni, i poverioci i bivši zaposleni, a naravno i budžet, koji će dobiti puno namirenje, i ne samo to, nego i ostatak iz stečajne mase", kaže Vesna Džinić.

Prema njenim rečima, prodajom treba da budu zadovoljni i mali akcionari. "Sva njihova potraživanja u punom iznosu, s kamatom, biće namirena, ali i potraživanja budžeta po dva osnova, po naplati poreza i po obavezama Pariskog i Londonskog kluba. Pun iznos s kamatom, ova cena to sve omogućava", kaže ona.

Radnici Robnih kuća Beograd zadovoljni su postignutom cenom na aukcijskoj prodaji i očekuju da će im biti isplaćeni svi dugovi, zajedno sa kamatom.

"Očekujumo da će svi radnici dobiti otpremninu od 250 evra po godini staža, kao i neisplaćene zarade u koje će biti uračunate i zatezne kamate", rekla je za Betu predsednica Udruženja poverilaca i akcionara Robnih kuća Božana Trifunović.

Ona je dodala da su radnici Robnih kuća tražili reorganizaciju i tržišnu prodaju te kompanije, jer je procenjeno da bi se na taj način postigla veća cena nego iz stečaja.

Potraživanja je prijavilo 8.700 bivših i sadašnjih radnika Robnih kuća, a maksimalni fond za njihovu isplatu je 29,5 miliona evra.

O ovoj temi čitajte i na ekonomskom portalu B92.biz.

Komadinić: Nelegalna prodaja

Naslednik bivših vlasnika Robne kuće "Beograd" u Knez Mihailovoj 5, Mladen Komadinić izjavio je danas Tanjugu da ne želi da komentariše kupovinu Robnih kuća, čiji je vlasnik postao "Verano Motors", ni dostignutu cenu na javnom nadmetanju i da ga zanima samo nelegalna prodaja Robnih kuća "Beograd".

On je najavio da će, posle konsultacija s pravnim savetnicima, doneti odluku i pokrenuti "određene pravne postupke" pred sudovima, ne želeći da precizira o kakvim pravnim procedurama je reč.

Komadinić je istakao da neće odustati od zahteva da se ispita udeo države u imovini kompanije RK "Beograd", ali ni od ispitivanja odgovornosti svih koji su učestvovali u "malverzacijama oko prodaje Robnih kuća".

On je podsetio da je Trgovinski sud u Beogradu doneo privremenu meru raspolaganja Robnom kućom u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, krajem prošle nedelje (25. oktobra), što je podrazumevalo da je Agencija (za privatizaciju) trebalo da tu nepokretnost izuzme iz prodaje.

Međutim, umesto toga, samo dan kasnije, 26. oktobra, predmet je prosleđen Višem trgovinskom sudu koji je pobio to rešenje, čime je ponovo prodaja bila omogućena.

Komadinić je nedavno o problemu restitucije govorio u emisiji "Poligraf" televizije B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: