Argentinci biraju predsednika

U Argentini se danas održavaju predsednički i parlamentarni izbori. Favorit Kristina Fernandes de Kirhner.

Izvor: B92

Nedelja, 28.10.2007.

16:50

Default images

Supruga sadašnjeg predsednika Nestora Kinhera bi mogla da postane prva žena izabrana za predsednika u Argentini. Biračka mesta otvorena su jutros u osam sati po lokalnom vremenu, a zvaničnici očekuju da će se prvi rezultati znati oko devet uveče (01.00 po srednjeevropskom vremenu).

Mnogi građani Argentine i dalje podržavaju aktuelnog predsednika Nestora Kirhnera, koji je izveo zemlju iz ozbiljne ekonomske krize, a njegova supruga i dugogodišnja senatorka Kristina Fernandes bila mu je glavni savetnik tokom četvorogodišnjeg mandata.

Njene pristalice se nadaju da će ona održati ekonomski rast zabeležen tokom poslednjih pet godina, uprkos zabrinutosti zbog visoke inflacije i nedostatka električne energije, naveo je Rojters.

Za pobedu u prvom krugu potrebno je 45 odsto ukupnih glasova, ili više od 40 odsto, uz 10 procenata prednosti nad drugoplasiranim rivalom.

Prema dva ispitivanja javnog mnenja pred izbore, za Fernandesovu će glasati 39,5 ili čak 49,4 odsto birača.

Njen najjači rival je takođe žena, bivši poslanik i borac protiv korupcije Elisa Kario, koja, međutim, ima samo 20 odsto podrške građana.

Raberto Lavanja, Kirhnerov ministar za ekonomiju do kraja 2005. godine, treći je po redu, sa 19 odsto podrške birača.

Sva tri kandidata pripadaju struji levog centra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: