Irak: Poginulo osam civila

Osam ljudi je poginulo a 13 povređeno kada je bomba eksplodirala danas u pretežno šiitskom gradu, jugoistočno od Bagdada.

Izvor: B92

Subota, 27.10.2007.

11:53

Default images

Meta napada bili su restorani u gradu Jisr Dijala koje često posećuju vladini službenici, naveli su neimenovani izvori, a preneo AP. Među povređenima su i dva policajca, dodali su oni. U istom području, oko 20 kilometara jugoistočno od Bagdada, u sredu je u eksploziji bombe poginulo osam ljudi, a 24 povređeno.

I UN istražuju aferu "Blekvoter"

Ujedinjene nacije najavile su danas pokretanje istrage o više slučajeva ubistava iračkih civila, uključujući i slučaj "Blekvoter", firme čiji su plaćenici u septembru ubili 17 osoba, rekao je specijalni izvestilac UN za vansudska pogubljenja Filip Alston.

Sa pokretanjem istrage, kako je novinarima u sedištu UN rekao Alston, složile su se i Sjedinjene Američke Države, koje su se obavezale da će organizovati njegovu posetu Iraku.

"Veoma sam zainteresovan za slučajeve vansudskih pogubljenja koja su počinili pripadnici američkih oružanih snaga, pre svega u Iraku i Avganistanu", rekao je Alston.

Afera privatne kompanije za obezbeđenje "Blekvoter" ozbiljno je poremetila ionako ne preterano harmonične odnose iračke vlade i Vašingtona, pri čemu je Bagdad zatražio da se "psi rata" odmah povuku iz te države.

"Blekvoter", koji je na obezbeđivanju američkih diplomata već inkasirao oko milijardu dolara, odlučno je odbacio sve optužbe vezane za nasilje svojih plaćenika, navodeći da su oni pucali u samoodbrani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: