Antisemitski naslovi u knjižarama

Književnik Filip David kaže da se u beogradskim knjižarama može pronaći više od 150 knjiga sa antisemitskim sadržajem.

Izvor: Beta

Subota, 27.10.2007.

14:55

Default images

On je naveo i da se na Sajmu knjiga u Beogradu može pronaći čak i štand sa takvim naslovima. Filip David je u intervjuu za današnji novosadski "Građanski list" rekao da se svake godine u više izdanja objavljuje i po zlu čuveni pamflet i falisifikat "Protokoli sionskih mudraca", koji je svojevremno i Adolfu Hitleru poslužio za pisanje "Majn kampfa".

Dodao je da tiraži takvih knjiga prelaze stotinak hiljada i ocenio da je to veoma opasno jer se dešava u sredini u kojoj je "antifašizam postao maltene greh".

"Ovo je zemlja u kojoj kolaboracionisti postaju heroji, a oni koji su se borili za slobodu izdajnici", kazao je David.

Prema njegovim rečima, neonacizam i klerofašizam u Srbiji nisu samonikle pojave, već su posledica agresivne nacionalističke politike.

"Te grupe, koje se diče nacističkim simbolima i Adolfom Hitlerom, imaju svoje zaleđe, svoje korene, u jednom širokom spektru agresivno nacionalističkih političkih partija i udruženja", kazao je David.

Naveo je da su neprikosnovene ličnosti tih grupa fašista Dimitrije Ljotić, vladika Nikolaj Velimirović, koji je poznat po svojim antievropskim i antisemitskim stavovima, kao i general Ratko Mladić, optužen za ratni zločin genocida.

"Nisu oni heroji samo ovih nacističkih grupa, nego i mnogih drugih, brojnijih, bolje organizovanih, masovnijih organizacija svakodnevno prisutnih u javnosti, koje sebe nazivaju patriotskim, podržavane od delova političkog vrha i pravoslavne crkve", rekao je Filip David.

Podsetimo, Savez jevrejskih opština Srbije juče je uputio protestno pismo Sajmu knjiga zbog izlaganja i prodaje knjiga antisemitske sadržine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: