Simić: Đelić suprotno timu

Zahtev Božidara Đelića za otpis kosovskog duga suprotan stavu pregovaračkog tima Srbije, kaže član tima Aleksandar Simić.

Izvor: Beta

Petak, 26.10.2007.

09:15

Default images

Simić, koji je i savetnik premijera Srbije, rekao je da je, po onome što mu je rekao ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić, zahtev vicepremijera suprotan stavu pregovaračkog tima Beograda.

"To pitanje ne samo da je politika, nego je najvažnije državno pitanje, ali i najvažnija tačka koalicionog sporazuma Vlade. Svako ko kaže da je to ekonomsko pitanje ili gura glavu u pesak ili ima neke druge namere", kaže Simić.

Simić je rekao i da su za pregovarački tim jedino ovlašćeni da govore kopredsednici tima, predsednik države i premijer. "Ja mogu samo da kažem da nemam saznanja da je pregovarački tim promenio svoju poziciju u odnosu na poziciju ranijeg pregovaračkog tima", naveo je Simić.

Koordinator Državnog pregovaračkog tima Slobodan Samardžić izjavio je danas da spoljni dug Srbije koji se odnosi na Kosovo može da bude regulisan samo u sklopu političkog sporazuma o budućem uređenju Pokrajine, a nikako pre i mimo njega.

"Taj problem rešava se u okviru opšteg sporazuma koji, dakle, treba da se ustanovi za opšte rešenje budućeg statusa Kosmeta. U okviru tog opšteg sporazuma, predviđa se i način regulisanja spoljnog duga Srbije koji se odnosi na Kosovo i Metohiju", kazao je Samardžić Tanjugu.

Samardžić je rekao da je način rešavanja tog pitanja sadržan u amandmanima koje je Državni tim podneo na Aneks šest predloga Martija Ahtisarija i da su striktno određeni kriterijumi za regulisanje spoljnog duga Srbije, koji se odnosi na Kosovo.

"Ti kriterijumi tiču se, pre svega, alociranja (preciziranja korisnika) tog spoljnog duga. To je jedan proces koji će, svakako, trajati. Posle alokacije spoljnog duga Srbije, Kosovo i Metohija može da preuzme plaćanje tog spoljnog duga", naveo je Samardžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: