Juče logor, danas koncerti

Uprkos brojnim zahtevima da se koncerti ne održavaju na Starom sajmištu, tamo će 3. novembra biti održan koncert.

Izvor: B92

Petak, 26.10.2007.

07:42

Default images

Opština Novi Beograd tražila je od organizatora da prestanu da organizuju koncerte u tom prostoru jer je tamo bio logor tokom Drugog svetskog rata. U Posejdonu kažu da je udruženje logoraša smešteno u njihovom prostoru i da im je dobro poznato šta se tamo dešavalo u periodu 1941-1944. Za 3. novembar u izložbenom prostoru Posejdon, na Starom sajmištu, najavljen je koncert britanske grupe Košin.

U zgradi u kojoj se održavaju kulturne manifestacije nekada je bila bolnica logora Staro sajmište. Opština Novi Beograd uputila je protest organizatorima i nadležnim institucijama tražeći da se prekine sa održavanjem koncerata u tom prostoru, uz zahtev da kompleks dobije dostojnu namenu.

"Hteo sam da skrenem pažnju na moralni aspekt. Nije uputno na takvom mestu održati koncert. Moram da istaknem da mi nismo protiv koncerata, oni su potrebni Novom Beogradu, Beogradu, Srbiji, ali smo protiv održavanja koncerata na tom mestu", kaže Željko Ožegović, predsednik Opštine Novi Beograd.

U izložbenom centru Posejdon, pored koncerata, održavaju se modne revije i izložbe. Vlasnici tvrde da su u nekoliko navrata molili grad i opštinu da im daju smernice za rad, ali im nikada ništa nije stiglo.

Oni kažu da su svesni mesta na kom se objekat nalazi i da će uskoro samostalno postaviti spomen-ploču.

"Ne radimo nešto što je mimo smernica razvoja grada. Mi smo jedni od osnivača Memorijala Staro sajmište, udruženja koje se bavi revitalizacijom spomenika kulture i revitalizacijom ovog kraja, Starog sajmišta", objašnjava Nenad Krsmanović iz Posejdona.

Počasni predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aca Singer, koji je preživeo Aušvic, kaže da Staro sajmište treba urediti u memorijalni centar pošto je to bio jedan od većih logora na ovim prostorima.

"Bila je ideja da se pored Aušvica napravi jedna velika samoposluga. Zašto? Jer mnogi ljudi iz celog sveta dolaze u Aušvic. Ali, to nisu omogućili. Bilo je tu još ideja da se nešto komercijalizuje, ali to nije uspelo u Poljskoj", kaže Singer.

Staro sajmište je tokom Drugog svetskog rata bilo logor na teritoriji Nezavisne države Hrvatske, pod upravom Nemaca, za koji je kvislinška vlada u Beogradu obezbeđivala hranu i Jevreje.

Logor je prvo bio samo za Jevreje, a kada su oni istrebljeni 1942, u njemu su zatvarani svi koji su se protivili okupaciji. Srbija je bila prva okupirana zemlja koju je proglašena za "judenfraj", tj. zemlju u kojoj je "rešeno" tzv. jevrejsko pitanje.

Kroz logor je prošlo 100.000 ljudi, a oko 48.000 je odatle odvedeno na streljanje u Jajince i Banjicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: