Šta se dogodilo u Beloj Crkvi

Ministar policije Dragan Jočić poslao je tim koji proverava navode vlasnika Televizije TNT o sinoćenjem hapšenju u Beloj Crkvi.

Izvor: B92

Sreda, 24.10.2007.

07:16

Default images

Dan nakon što je Stefan Cvetković, vlasnik lokalne televizije, izjavio da je video ljude u civilu koji odvode čoveka kome je na glavu navučena crna kapa. Ekipa B92 u Beloj Crkvi, osim tvrdnji tog novinara, nije mogla da utvrdi postojanje drugih detalja koji bi potkepili tu priču. Ministar policije potvrđuje da je pretresa bilo, ali ne i hapšenja.

Vlasnik lokalne televizije Stefan Cvetković sumnja da je, posle zvanične, nastavljena tajna akcija potrage za haškim optuženicima u tom gradu.

On kaže da je dobio anonimnu dojavu da se nešto desava na putu ka Kovinu, da je tamo i krenuo kada su njegov automobil zaustavile neidentifikovane osobe i naredile mu da se vrati.

Ipak, Cvetković kaže da je uspeo okolnim putem stigne do mesta odakle je, kako tvrdi, posmatrao nesvakidašnje hapšenje.

Trujino naselje, gde se, kako Cvetković tvrdi, dogodilo hapšenje, nalazi se na desetak kilometara od Bele Crkve i deo je gazdinstva "Vojvodinašuma".

U redovnu kontrolu stigao je jedan od rukovodilaca gazdinstva "Pančevo", koji je za B92 dematovao ove Cvetkovićeve tvrdnje i kaže da mu radnici ništa sumnjivo nisu prijavili.

Ipak, kako nam je potvrdio, to naselje devedesetih godina adaptirano je za potrebe tadašnje službe Državne bezbednosti i kasnije Vojske Jugoslavije i u u njemu su svojevremeno boravili visoki službenici DB-a, među kojima je i sadašnji haški optuženik Jovica Stanišić.

Tokom dana po nalogu policije u Belu Crkvu poslata je ekipa policajaca koji su proverili skoro sve Cvetkovićeve tvrdnje, rekao je Dragan Jočić. Ministar je, osvrnuvši se na tvrdnje Cvetkovića, rekao da tu nema ni trunke istine:

„Dobio sam jedan izveštaj i razgovarao sam sa nadležnim vojnim organima. To je bila redovna aktivnost vojske Srbije, policija u tome nije učestvovala i od onoga što je on rekao, prema onome što sam ja dobio od zvaničnih organa, skoro da nema ni trunke istine“, kazao je Jočić.

On je rekao da pripadnici policije nisu učestvovali u akciji potrage za haškim optuženicima koju je Voska Srbije sprovela u kasarni u Beloj Crkvi.

Jočić je novinarima u parlamentu rekao da je to bila redovna vojna aktivnost i da je tu informaciju dobio u razgovoru sa nadležnim vojnim organima.

Cvetković i dalje tvrdi da je video hapšenje i da nije jedini očevidac. Ipak, identitet osobe, koja je, kako tvrdi, bila sa njim, nije želeo da oda zbog, kako je objasnio, straha od odmazde.

Privođenje "osobe sa kapuljačom"

Stefan Cvetković je za B92 rekao da su vojne službe prekinule preteres još tokom popodneva, nakon čega je televiziji stigla informacija da se nešto dešava na putu ka Kovinu.

"Naišli smo na jednu zaista čudnu scenu, 12 km od Bele Crkve ka Kovinu zaustavljeni smo od strane jedne grupe civila sa dva crna džipa koja su bila potpuno neobeležena, bez vidnih tablica", tvrdi on.

"Rečeno nam je da ne možemo dalje da nastavimo put i bez ikakvih obrazloženja nam je naloženo da se vratimo nazad, ponavljam - lica nisu bila u uniformama", kaže Cvetković.

"Pošto smo dobili ponovo potvrdu informacije od ljudi iz obližnjeg vikend naselja da se 'nešto dešava' u tom delu Deliblatske peščare, uputili smo se jednim drugim putem do navedenih objekata", kaže on.

"Kada smo stigli do tih objekata, uočili smo privođenje jedne osobe sa kapuljačom na glavi, a posle manje od deset minuta iz tog objekta se pojavilo još nekoliko osoba koje su tu privedenu osobu odvezli ka Kovinu sa dva džipa", kaže on.

U policiji u Beloj Crkvi su za B92 demantovali Cvetkovićeve tvrdnje, navodeć da sinoć "nije bilo nikakvih hapšenja".

"Redovne aktivnosti provere"

Kako je za B92 potvrdio koordinator Akcionog plana za hvatanje haških begunaca Rasim Ljajić, u Beloj Crkvi juče su u toku dana i večeri izvršene akcije na potrazi za odbeglim optuženicima za ratne zločine.

Potraga je izvršena u kasarni i klubu Vojske u Beloj Crkvi, rekao je Ljajić i precizirao da se radi o redovnim aktivnostima u sklopu provere u vojnim objektima.

Ljajić tvrdi da akcija nema veze sa predstojećom posetom glavne tužiteljke Haškog tribunala Beogradu.

Podsetimo, slična akcija sprovedena je prošle nedelje u Pančevu i Zrenjaninu, a iz Ministarstva odbrane tada je saopšteno da je reč o "redovnim aktivnostima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: