Predstavnici RS prete ostavkama

Produbljuje se politička kriza u BiH između Lajčaka i predstavnika RS zbog promene načina odlučivanja u Savetu ministara BiH.

Izvor: B92

Sreda, 24.10.2007.

08:59

Default images

Uprkos, kako je pre nekoliko dana saopšteno, konstruktivnom sastanku premijera Milorada Dodika i visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, u ponedeljak u Banjaluci, zvaničnici Republike Srpske najavili su niz mera za poništavanje odluke o promeni načina odlučivanja u Savetu ministara.

Predstavnici Republike Srpske iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata u državnim organima kovertirali su svoje ostavke i ako visoki predstavnik ne promeni svoju odluku do iduće sedmice, one će stupiti na snagu.

Ovo je prva konkretna i zasad najradikalnija mera predstavnika tog entiteta nakon odluke Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR) o promeni načina donošenja odluka u Savetu ministara. Kako bi reakcije iz Republike Srpske imale legitimitet, o ovom pitanju će se početkom iduće sedmice izjasniti Narodna skupština Republike Srpske, potvrdio je predsednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić.

Ako visoki predstavnik ostane pri svojim odlukama, u Vladi će pripremiti akte za vraćanje dela entitetskih nadležnosti, ranije prenetih na državni nivo, upozorio je premijer Dodik.

Inicijativu u sukobu sa OHR-om, slučajno ili ne, polako preuzimaju partneri SNSD-a. Partija demokratskog progresa pokrenula je inicijativu za ukidanje bonskih ovlašćenja visokog predstavnika i preispitivanje svih zakona koji nisu prošli skupštinsku proceduru.

U isto vreme, nevladine organizacije u tom entitetu najavljuju proteste u celoj Republici Srpskoj, a aktivirana je i stara ideja o raspisivanju referenduma o otcepljenju RS-a.

Čini se, međutim, da ovakve najave ni najmanje ne uzbuđuju visokog predstavnika, koji je još jednom ponovio da nema preispitivanja odluke o promeni načina odlučivanja u Savetu ministara.

Nova kriza u Bosni i Hercegovini je, kako sad izgleda, za dugi period odložila rasprave o povlačenju OHR-a.

Iako je pre samo nekoliko meseci ovo pitanje bilo veoma aktuelno, nakon propasti reforme policije politički ambijent naglo se promenio, pa se umesto priče o povlačenju visokog predstavnika, vodi bespoštedna borba oko njegovih ovlašćenja.

U Banjaluku stiglo pravno tumačenje

Zamenik visokog predstavnika u BiH i šef njegove kancelarije u Banjaluci Ivan Bušniak rekao je da se iz pravnog tumačenja odluka Lajčaka jasno vidi da one nisu uperene protiv bilo kojeg od tri konstitutivna naroda, kao ni na ograničavanje entitetskog glasanja.

Bušniak je danas u kabinetu Milorada Dodika predao pravno tumačenje najnovijih Lajčakovih odluka, što je u skladu sa njihovim dogovorom od ponedeljka.

"OHR je često imao utisak da ljudi u RS nisu bili upoznati sa njegovim odlukama i mjerama", rekao je Bušniak novinarima.

Prema njegovim rečima, u odluci i merama koje je doneo visoki predstavnik "nema ama baš ništa što je upereno protiv RS ili što je na njenu štetu".

"Ako ne bi prestali napadi na visokog predstavnika i ako bi se eventualno diskusija nastavila, to bi bilo samo raspirivanje vještačke političke krize", istakao je Bušniak.

Skupština RS o Lajčaku i bonskim ovlašćenjima

Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će se razmatrati najnovije odluke Miroslava Lajčaka, biće održana u ponedeljak 29. oktobra u Banjaluci, odlučio je kolegijum Skupštine.

Zaključeno je da se razmatra samo jedna tačka na predlog poslaničkog kluba Srpske narodne demokratske stranke, a to je razmatranje Lajčakovih odluka, s inicijativom za ukidanje njegovih bonskih ovlaštenja.

Bošnjački poslanici nisu glasali za dnevni red posebne sednice Skupštine RS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: