Sada MO traži povraćaj dnevnica

Ministarstvo odbrane sudu u Kuršumliji podnelo nekoliko desetina tužbi protiv vojnih rezervista jer su se "nezakonito obogatili"

Izvor: B92

Sreda, 24.10.2007.

09:03

Default images

Tužbe su upućene onim veteranima koji su sudskim putem naplatili pune ratne dnevnice za 1999. godinu kada su kao pripadnici rezervnog sastava vojske učestvovali u ratu na Kosovu. U tužbama se navodi da su se ratni veterani nezakonito obogatili tako što su naplatili dnevnice koje im ne pripadaju.

"Sad su nam odjednom stigle protivtužbe, kako je to moguće da je taj isti sud presudio u našu korist, a sad traže da ima vratimo novac. Ja sam dobio 500.000 dinara i odakle to sad da vratim, gde ja sad taj novac da nađem i vratim. Šokirani smo, ne spavam noćima", pita se jedan vojni rezervista.

Inače, presude Opštinskog suda u Kuršumliji, po kojima su vojni rezervisti naplatili od 500.000 do 700.000 dinara duga Vojske, potvrdio je Okružni sud u Prokuplju, a pojedine presude i Vrhovni sud Srbije.

U Opštinskom sudu u Kuršumliji Ministarstvo odbrane je podnelo 40 tužbi u kojima se navodi da su se rezervisti nezakonito obogatili i da su, navodno, naplatili duple dnevnice, zahtevajući da se donesu nove presude po kojima bi oni morali da taj novac vrate.

U štrajkačkom odboru rezervista ocenjuju da se radi o svojevrsnom pritisku na njih da odustanu od zahteva za isplatu zaostalih ratnih dnevnica rezervistima koji protestuju.

U opštinskim sudovima u Kuršumliji, Blacu i Prokuplju do sada je pozitivno rešeno oko 500 zahteva ratnih veterana sa Kosova, koji su naplatili ratne dnevnice. Istovremeno, u ovim opštinskim sudovima je, po istom osnovu, podneto još 6.000 tužbi vojnih rezervista iz Topličkog okruga. U međuvremenu, Ministarstvo odbrane je odbacivalo zahteve rezervista sa obrazloženjem da su sva dugovanja vojske izmirena.

Za sutra su u Vladi Srbije zakazani novi razgovori predstavnika rezervista oko pitanja spornih ratnih dnevnica, a više desetina ratnih veterana iz Topličkog okruga čekaće ishod ovih razgovora i najavljuju da će, ukoliko novi razgovori ne budu bili uspešni, ponovo radikalizovati svoj protest.

Vojni rezervisti Topličkog okruga večeras protestuju

Nekoliko stotina rezervista iz Kuršumlije, koji već mesec i po dana protestuju zbog neisplaćenih ratnih dnevnica, večeras su mirno prošetali centralnim beogradskim ulicama i ponovili svoje zahteve.

Predsednik štrajkačkog odbora rezervista Dejan Milošević potvrdio je da bi Vlada na sutrašnjoj sednici trtebala da razmatra ovaj problem, i da oni očekuju odgovor tokom popodneva.

Manji broj rezervista sinoć se okupio i u Prokuplju, Blacu i Doljevcu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: