"Sprema se misija EU za Kosovo"

Pripreme za misiju EU na Kosovu u završnoj fazi, deo troškova za nabavku opreme od 52 miliona evra već je odobren, piše Politika.

Izvor: FoNet, Beta

Sreda, 24.10.2007.

10:19

Default images

Misija, koja bi delovala u sklopu zajedničke Evropske bezbednosne i odbrambene politike, imala bi više od 1800 pripadnika, pre svega policajaca, ali i sudija, tužilaca, upravnika zatvora i carinika, početni mandat bi joj trajao dve godine, a godišnje bi koštala 150 miliona evra.

Iz izveštaja Tima za planiranje misije na Kosovu koji je Briselu podnet u septembru jasno je da se računa da će biti primenjen plan Martija Ahtisarija jer se pominje "prelazni period" od 120 dana od donošenja odluke o statusu do početka njene primene, isti period koji je za prenošenje ovlašćenja sa UNMIK-a na novu misiju predvideo i bivši posrednik.

"Ne sme biti operativnih procepa između UNMIK-a i misije ESDP, a EU treba da bude spremna da usvoji mudre odluke kako bi to garantovala", savetuje se u izveštaju i dodaje se da je ključno da se "neformalno pokrene proces stvaranja misije".

Za izbor i upućivanje u pokrajinu 1824 pripadnika misije biće potrebno osam meseci, procenjuju stručnjaci koji na Kosovu rade od maja prošle godine i na čijem je čelu Kasper Klinge.

Ipak, navodi se da je "neizvesno kako će se završiti proces utvrđivanja statusa" i da bi misija EU imala mandat da održava bezbednost.

Shefer: NATO će zadržati pun sastav snaga na Kosovu

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer izjavio je u Nordvejku, na sastanaku ministara odbrane država članica tog vojnog saveza, da će on zadržati svoje prisustvo na Kosovu u punom sastavu.

"Ne postoji argument za smanjenje snaga", rekao je Shefer novinarima u holandskom gradu.

On je rekao da je cilj NATO da zadrži svih 16.000 vojnika sada prisutnih na Kosovu, kako bi Kfor bio spreman za "svaku mogućnost i kako bi mogao da brani i većinu i manjinu" u pokrajini.

Američki ministar odbrane Robert Gejts zatražio je u ponedeljak od članica NATO-a da zadrže svoje vojnike u sastavu Kfora i posle 10. decembra kada će Kontakt grupa dostaviti svoj izveštaj UN o budućnosti Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: