Jočić podneo izveštaj

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić kaže da zabrinjava opasnost od prenošenja terorističkih akcija sa Kosova na jug Srbije.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 24.10.2007.

07:27

Default images

Jočić, podnoseći izveštaj o radu MUP od 1. juna prošle do 30. septembra ove godine i stanju bezbednosti, naglasio da, takođe, zabrinjava i zahtev albanskih stranaka sa juga Srbije, "edukovanih od ekstremističkih partija sa Kosova", za demilitarizacijom toga područja i povlačenje vojske i policije.

Jočić ocenjuje da je stanje bezbednosti direktno uslovljeno pitanjem statusa Kosova, i da postoje rizici za dalje usložnjavanje.

Jočić je rekao da policija nastavlja sa aktivnostima pronalaženja oružja koje su zakopali pripadnici rasformirane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, a svakodnevno se preduzimaju i mere u Kopnenoj zoni bezbednosti.

On je rekao da su "intenzivirane akcije albanskih terorista u Makedoniji, kod Tetova, kako bi se organizovale akcije na Kosovu".

Jočić je rekao da postoje predlozi da Odbor zaseda i na jugu Srbije, na šta je poslanik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović dobacio "u Prištini", a predsednik Odbora Ivica Dačić uzvratio: "Daj bože, sa zadovoljstvom bih zakazao sednicu u Prištini".

Jočić je ocenio i da je situacija u Sandžaku zbog sukoba unutar islamske verske zajednice "veoma delikatna" i ponovio da se MUP Srbije neće mešati u unutrašnje verske odnose.

Prema Jočićevim rečima, blagovremeno su otkriveni i tako predupređeni i sprečeni "novi oblici terorističkih aktivnosti koji su pripremani na području Raške oblasti (Sandžaka)" i očuvano stabilno stanje međunacionalnih odnosa, obezbeđeni zaštita i sigurnost svih manjinskih zajednica.

Jočić je rekao da je otkriven novi oblik terorističkog delovanja vehabija u Raškoj oblasti i da je nova protivteroristička jedinica dala značajan doprinos njegovom otkrivanju i hapšenju 16 članova vehabijske grupe tokom proleća, kao i još četvoro u septembru.

Naveo je da su sprečeni teroristički napadi vehabija koji su bili planiarani na području Novog Pazara.

Članovi Odbora većinom glasova usvojili su izveštaj o radu MUP-a, dok su članovi Srpske radikalne stranke pre glasanja napustili sednicu. Odbor je poslednji put izveštaje o radu MUP-a i BIA razmatrao u junu 2006. godine.

U julu ove godine trebalo je da razmatra poslednje izveštaje, ali je sednica odložena zbog konsultacija poslaničkih grupa u vezi sa rezolucijom o Kosovu. Sednica je potom bila zakazana za 17. oktobar, ali je odložena za sedam dana.

Predsednik Odbora Ivica Dačić rekao je juče za B92 da je izveštaj je trebalo da podnese i BIA, ali je to, kako kaže, odloženo na zahtev vladajuće koalicije, zbog zauzetosti pojedinih poslanika, ali i direktora bezbednosne agencije i njegovih saradnika na organizaciji određenih međunarodnih aktivnosti. BIA će izveštaj podneti 1. novembra.

Jočić: Stanko Subotić nije u Srbiji

Jočić je izjavio i da glavni osumnjičeni za organizovanje šverca cigareta Stanko Subotić-Cane nije u Srbiji i da će biti uhapšen ukoliko dođe u zemlju.

"Imamo indicije da se Subotić nalazi u nekoj od susednih država", rekao je Jočić, ali nije precizirao na koju državu misli.

Na sednici Odbora Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost, Jočić je, odgovarajući na pitanja poslanika i članova odbora naveo, da će MUP Srbije kada sa sigurnošću utvrdi boravište Subotića podneti zahtev za izručenje.

Jočić je kazao i da policijska akcija "Mreža", tokom koje je uhapšena organizovana grupa švercera cigareta, još nije završena.

On je najavio da će policijskom istragom biti obuhvaćeno i još mnogo preduzeća u Srbiji, podsetivši da su uhapšeni u akciji "Mreža" u nadležnosti Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal.

On je kazao i da prosečna plata u MUP-u Srbije iznosi oko 32.000 dinara i precizirao da je najniža plata između 26.000 i 27.000 dinara.

Zločini, kriminal i zloupotrebe

Jočić je naveo da MUP značajne aktivnosti usmerava na istraživanje ratnih zločina i traganje za nestalim licima, kao i da radi na predmetima kao što su braća Bitići, Lovas, Petrovo Selo, Škorpioni, Štrpce, Zvornik i masovna grobnica kod Raške.

Istakao je da su bile preduzete i intenzivne aktivnosti na pronalaženju Ratka Mladića, Stojana Župljanina, Zdravka Tolimira i Vlastimira Đorđevića, od kojih su Tolimir i Đorđević uhapšeni.

Ministar policije je rekao da je policija uspela da "dublje prodre" u teže oblike organizovanog kriminala, posebno finansijskog, pri čemu je korupcija bila neizostavni činilac krivičnih dela.

Nastavljeno je rasvetljivanje delovanja organizovanih kriminalnih grupa, među kojima su i takozvane drumska i stečajna mafija, kazao je Jocić i naveo da je saobraćajna mafija oštetila državu za milion evra, naftna za 10 miliona evra, duvanska za 40 miliona evra i carinska za 5,5 miliona evra.

Jočić je naveo i razotkrivanje zloupotreba bivših rukovodilaca u Generaleksportu koji su državu oštetili za 23 miliona evra, zatim pranje novca preko off šor kompanija na Kipru i otkrivanje krijumčarenja falsifikovanih cigareta, uglavnom marke Memfis, vredno oko 50 miliona dinara.

U periodu jun 2006. - septembar 2007. godine otkrivena su 4.032 krivična dela sa elementima korupcije, rekao je Jočić i izdvojio otkrivanje i hapšenje 17 profesora na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

Presečeno je 40 kanala za krijumčarenje opojne droge i oduzeto 3,35 tona opojnih droga, rekao je ministar i naveo da je u saradnji sa drugim zemljama uhapšeno 55 članova grupe koja se bavila nelegalnim migracijama i trgovinom ljudima, od kojih je njih 12 uhapšeno u Srbiji.

Jočić je istakao da je ostvarena visoka efikasnost u rasvetljivanju većine najtežih krivičnih dela opšteg i privrednog kriminala.

Sutra nastavak rasprave o Zakonu o vladi

Skupština Srbije završila je večeras rad, a sutra će nastaviti raspravu o amandanima na predložene izmene i dopune Zakona o vladi.

U današnjoj raspravi, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković prihvatio je amandman Socijalističke partije Srbije na izmene Zakona o vladi koji se odnosi na preciziranje postupka za izglasavanje nepoverenja vladi.

Poslanici SPS su amandmanom zatražili da se iz predloženog rešenja po kojem poslanici počinju da razmatraju predlog za izglasavanje nepoverenja vladi, reč "počinju" briše jer je, kako su naveli, suvišna i ostavlja sumnju da ta rasprava može da se i odloži.

Taj amandman SPS-a podržali su i poslanici Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke.

Izmenama Zakona o vladi precizirane su nadležnosti i obaveze vlade, kao i način prestanka njenog mandata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: