Beograd: Teško, ali uspešno

Iako veoma teški i neizvesni, jučerašnji pregovori Beograda i Prištine bili mnogo sadržajniji nego prethodni, smatra tim Beograda.

Izvor: B92

Utorak, 23.10.2007.

07:37

Default images

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić je naveo da je početak izgledao kao izuzetno težak, odnosno da se postavljalo pitanje kako nastaviti proces. Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić kaže da je tokom pregovora u jednom trenutku postojala opasnost da se proces sa osnovne teme o statusu pomeri na temu odnosa Beograda i Prištine.

Samardžić navodi i da su jučerašnji pregovori vraćeni na razgovore o statusu, što on tumači kao uspeh Beograda.

Međutim, kako tvrde u pregovaračkom timu Beograda, kosovski Albanci odbijali su da razgovaraju o statusu i smatraju da ne treba razvijati intelektualnu diskusiju na tu temu.

Premijer Kosova Agim Čeku kaže da u stavovima Beograda i Prištine postoje konceptualne razlike.

Sledeća runda pregovora zakazana je za 5. novembar u Beču, gde bi trebalo da se razgovara o dokumentu međunarodne posredničke trojke. U beogradskom pregovaračkom timu nadaju se da će tada biti reči i o odgovoru Beograda na dokument "trojke".

Beograd je na stav "trojke" da Beograd neće vladati Kosovom i da neće biti fizički prisutan na Kosovu odgovorio principom da on neće vladati u onim nadležnostima u kojima ne želi, ali da će one nadležnosti koje želi da zadrži biti definisane sporazumom.

Beograd je odbacio i stav "trojke" da Beograd i Priština moraju da razvijaju specijalne odnose jer smatra da nema mesta specijalnim odnosima dok ne bude rešen status Kosova.

Na princip "trojke" da odnosi Beograda i Prištine moraju biti rešavani mirnim putem, Beograd zahteva dodatak da obe strane treba da se uzdrže od jednostranih akata.

Poslanici o pregovorima

Poslanici skupštine Srbije slažu se da bi pregovarački tim u razgovorima o budućem statusu Kosova trebalo da podnese izveštaj parlamentu o rezultatima dosadašnje tri runde pregovora pod okriljem medjunarodne trojke.

U međuvremenu, sednica Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju, koja je trebalo da bude održana sutra u Gračanici, odložena je zbog, kako se navodi, iznenadne sprečenosti ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića.

Poslanici skupštine Srbije smatraju da bi u direktnom razgovoru sa pregovaračima a ne iz medija morali da dobiju detalje o dosadašnjim pregovorima. Predsednik skupštine Oliver Dulić kaže da je spreman da takvu sednicu zakaže odmah.

S obzirom da ni posle jučerašnje runde pregovora u Beču, nisu približeni stavovi Beograda I Prištine o ključnom problemu – statusu Kosova, opozicione partije u Skupštini Srbije ne veruju da je bilo kakav dogovor moguć. Uoči nove runde pregovora, koja je zakazana za 5. novembar, LDP poziva na promenu pregovaračkih pozicija Srbije, a radikali predlažu raspravu o tome kako će Srbija reagovati na nezavisnost.

S druge strane u Demokratskoj stranci kažu da ne beže od podnošenja izveštaja parlamentu o dosadašnjim pregovorima, ali da preuranjene izjave o budućem statusu Kosova nisu dobre.

Portparolka Jelena Marković dodaje da u ovom trenutku ni poslanici ni država ne bi trebalo da nastupaju sa defetističkim stavom da će 10. decembra biti proglašena nezavisnost Kosova. Ona očekuje da će rezultat pregovora ipak biti rešenje prihvatljivo za obe strane.

"Opasnost beskonačnog pregovaranja"

Pregovarački proces o Kosova postao je jači i dinamičniji, ali je to nedovoljno da bi se doneo zaključak o skorom rešenju problema, izjavio je predstavnik Rusije u pregovaračkoj trojci Aleksandar Bocan-Harčenko.

On je kasno sinoć u Beču izjavio da je u cilju stimulisanja diskusije "trojka" predložila Beogradu i Prištini nacrt elemenata u pokušaju da se odrede oblasti gde su njihove pozicije, uz sve različitosti i raznoglasja, bliske ili se čak podudaraju.

Ta razmatranja će biti nastavljena tokom sledeće runde pregovora, u Beču 5. novembra, kazao je diplomata.

"Trojka" samo nastoji da usmeri dijalog u konkretnije okvire, a ne da izmišlja modele za rešenje problema. Ona je privržena svom mandatu da se do rešenja dođe, ali da se ne nameće stranama jer je rešenje pregovorima jedina osnova za pravično i čvrsto rešenje kosovskog problema, rekao je Harčenko.

Predstavnik EU u posredničkoj trojci Volfgang Išinger ocenio je da bi bilo opasno beskonačno pregovarati o Kosova i da rezultat može biti postignut do 10. decembra ako postoji politička volja Beograda i Prištine.

"Rešenje kosovskog pitanja neće postati lakše daljim odlaganjima, već sve teže. Moramo sada odlučiti. To je i mišljenje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i po tom pitanju ne nalazimo se ni u raskoraku s ruskom stranom", rekao je Išinger za austrijski Prese.

"Izvestan pritisak rokovima nije tako loš. Ako sebi ne bismo zadali rok od 120, već 1.200 dana, ne bismo bili danas tu gde jesmo. U preostalom vremenu možemo postići rezultat ako na srpskoj i kosovskoj strani postoji potrebna politička volja", rekao je Išinger.

Svilanović: Različita tumačenja

Goran Svilanoviæ
Goran Svilanović kaže da je posrednička trojka pokušala da sumira dosadašnje predloge i pregovore. Bivši šef diplomatije je ocenio da je pitanje statusa Kosova ostavljeno van dokumenta i da ta činjenica može ozbiljno ometati pregovore.

"Ako to pitanje stavite van papira, dolazite u situaciju da obe strane taj dokument mogu tumačiti kako god hoće. Beograd može da kaže da su za njega ti elementi prihvatljivi uz uslov da se to zove autonomijom", kaže Svilanović.

"To može uraditi i Priština, uz obrazloženje da 10. decembra tome može dati ime, odnosno proglasiti nezavisnost, uz prihvatanje svega ponuđenog na papiru", kaže Svilanović.

"To je dovelo do ozbiljne krize u pregovorima, pa je dobro što dolazi mala pauza, ne predugačka, gde će 'trojka' dati odgovor na predloge obe delegacije", kaže on.

"Predložen dokument je prihvatljiv za obe delegacije, svaka od njih može da da ime statusu, a pregovori se u stvari vode o statusu i imenu statusa. Dokle god to ime ne bude stavljeno na papir imaćemo ovakva lutanja", kaže Svilanović.

"'Trojka' može da ode korak dalje i da u dokument koji je ponudila unese neke izmene koje je predložio Beograd, a pitanje je da li će to tada biti prihvatljivo za Prištinu. Bojim se da ćemo se vrteti u krug i na narednim razgovorima", kaže Svilanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: