Spor oko table novosadske gimnazije

G17, LDP i LSV usprotivile su se stavljanju table iz 19. veka na zgradu novosadske gimnazije Jovan Jovanović Zmaj.

Izvor: Beta

Utorak, 23.10.2007.

16:47

Default images

Liga socijaldemokrata Vojvodine, G17 pus i Liberalno-demokratska partija time su se pridružile bivšim učenicima te škole, koji se protive nameri gradskih vlasti da se na zgradu gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" postavi tabla sa nazivom "Srpska pravoslavna velika gimnazija u Novom Sadu", kako se zvala početkom 19. veka dok je Novi Sad bio u okviru Austrougarske.

U saopštenju G17 plus ocenjeno je da je reč o pokušaju da se u jednoj državnoj instituciji ističu religiozna obeležja, što je u suprotnosti sa Ustavom Srbije.

Ova stranka je podsetila da je Ustavom određeno da je Srbija sekularna država i da je preimenovanje gimnazije vrlo ozbiljna provokacija upućena građanskom, višenacionalnom i multikonfesionalnom Novom Sadu.

"Kome odgovara da se u Novom Sadu i Vojvodini stalno seje seme razdora i podvajanja među ljudima i narodima", upitao je u svom saopštenju LDP, takođe ocenjujući da je reč o provokaciji.

U saopštenju LSV ocenjeno je da gradske vlasti ovim potezom pokušavaju da Novi Sad vrate u mračnu prošlost. Ta stranka je navela da se generacije učenika Zmaj Jovine gimnazije "stide" zbog ovakve inicijative gradskih vlasti.

Bivši učenici Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" pokrenuli su na internetu potpisivanje peticije protiv postavljanja table na zgradu škole.

"Gimnazija 'Jovan Jovanović Zmaj' je škola koju pohađaju i đaci koji nisu Srbi i pravoslavne veroispovesti. Smatramo da je predlog o promeni imena neprihvatljiv, jer favorizuje jednu grupu učenika u odnosu na druge", navodi se u pratećem tekstu peticije.

Grad: Hajka protiv našeg nasleđa

Član Gradskog veća Novog Sada za obrazovanje Petar Viđikant ocenio je da bi postavljanje table sa nazivom "Srpska pravoslavna velika gimnazija u Novom Sadu" učinilo vidljivim kulturno-istorijsko nasleđe jedne od najstarijih škola u Srbiji.

Viđikant je u saopštenju za javnost naveo da je Savet za kulturu Skupštine grada inicirao da se na fasadi gimnazije postavi spomen-obeležje jer bi na njemu stajalo ime koje je ova škola nosila do kraja Prvog svetskog rata.

Savet za kulturu Skupštine Novog Sada prihvatio je i inicijativu da se na fasadu škole stavi natpis "Baron Miloš Bajić srpskom narodu", a predloženo je da se umesto fontane u školskom dvorištu postavi spomen-česma na kojoj bi bili dva mozaika "Hristos kao pastir" i "Sveti Sava blagosilja srpčad".

Petar Viđikant je naveo da ni Savet za kulturu Skupštine grada Novog Sada niti neki drugi organ gradske vlasti nikada nisu inicirali promenu imena gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj".

"Znajući ko su pokretači najnovije hajke protiv očuvanja tradicije i istorije našeg grada, jasno je da namerno plasiraju neistinite tvrdnje želeći da ostvare neki samo njima poznat politički cilj", ocenio je Viđikant u saopštenju za javnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: