Dnevno 100.000 dolara za dug Kosova

Država Srbija izdvaja dnevno više od 100.000 dolara za otplatu duga Kosova, koji ukupno iznosi oko 1,2 milijarde dolara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2007.

13:37

Default images

Pre šest godina spoljni dug Kosova bio je 1,7 milijardi dolara, a smanjen je nakon otpisa dela potraživanja Pariskog i Londonskog kluba poverilaca, u iznosu od 500 miliona dolara i otplatom 130 miliona dolara iz budžeta Srbije.

Srbija je od 2002. godine redovno izmirivala kosovski dug iako nije imala nikakve prihode sa tog dela teritorije.

Dugovi Kosova datiraju od početka 70-ih do druge polovine 90-ih godina prošlog veka, a sredstva inostranih kredita ulagana su u projekte u oblasti elektroprivrede, železnice, metalurgije, rudarske opreme, automobilske industrije, telekomunikacija, vodoprivrede, tekstilne industrije i ostalih privrednih grana.

Prema sporazumu sa Kforom, Vlada Srbije preuzela je otplatu dugova Kosova posle 2000. godine, ali predstavnici zvaničnog Beograda nisu uspeli u pregovorima za međunarodnim finansijskim institucijama i organizacijama da obezbede da Srbiji, ako već izmiruje kosovski dug, pripadne i deo budžetskih prihoda koji se prikupljaju na Kosovu, uključujući i prihode od privatizacije društvenih preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: