Ukinut policijski čas u Mjanmaru

Danas je ukinut policijski čas u Jangonu, koji je uveden prošlog meseca nakon masovnih demonstracija protiv vlasti u toj zemlji.

Izvor: B92

Subota, 20.10.2007.

18:48

Default images

Ukidanje policijskog časa objavljeno je danas putem razglasa postavljenog na kamionima koji su prolazili ulicama Jangona. Za sada nije poznato da li je vlast ukinula i zabranu okupljanja više od pet osoba. Policijski čas je uveden 25. septembra, pošto je vojska počela da akciju razbijanja mirnih demonstracija koje su predvodili budistički monasi.

Okupljanja, koje su prvobitno počela zbog skoka cene goriva u avgustu, ubrzo su prerasla u demonstraicje protiv vlasti, u kojima je učstvovalo više desetina hiljada građana i monaha.

Vlasti su pritvorile više hiljada demonstranata a prilikom razbijanja demonstracija poginulo je oko 10 osoba.

Policijski čas je prvobitno bio uveden od 21:00 do 5:00, ali je pre nedelju dana skraćen na četiri sata, od 23:00 do 3:00.

Vlasti su, takođe, pre nedelju dana obnovile pristup Internetu, koji su ukinule dve nedelje ranije. U Mjanmaru je i dalje zabranjen pristup stranim medijima, poput Bi-Bi-Sija ili Glasa Amerike, i štampi koju uređuju predstavnici opozicije u egzilu.

Američki predsednik Džordž Buš najavio je juče, drugi put u poslednja dva meseca, pooštravanje sankcija Mjanmaru kako bi kaznio vladajuću vojnu huntu zbog nasilnog gušenja nedavnih protesta u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: