De Palma: Porazna cenzura

Holivudski režiser Brajan de Palma izjavio da je porazna činjenica da je njegov najnoviji film o Iraku "Redigovano" cenzurisan.

Izvor: Tanjug

Subota, 20.10.2007.

11:02

Default images

Film De Palme, koji šokira Amerikance, zasniva se na istinitoj priči o grupi američkih vojnika koji su silovali i ubili 14-godišnju iračku devojčicu i ubili članove njene porodice. "Američka invazija je bila potpuna pogreška", rekao je De Palma, kao i da su taj rat "uzrokovali profiteri velikih američkih korporacija, pa i sami mediji, jer šta drugo osim rata može puniti etar 24 časa dnevno".

Režiser smatra da je novinsko izveštavanje o ratu u Iraku u velikoj meri manjkavo i da se događaji cenzurišu, o čemu govori i naslov dokumentarne drame, ali ga je, kako je rekao, porazila činjenica da je i distributer "Magnolija Pikčers" odlučio da se neće videti lica mrtvih Iračana na kraju filma.

"To je neverovatno. Film 'Redigovano' je redigovan, kakva ironija! Borio sam se, na svaki način, da sprečim da se te fotografije zatamne i izgubio sam", rekao je režiser, koji je snimio niz filmova s temom nasilja poput filmova "Lice s ožiljkom" i "Nedodirljivi".

Fotografije u filmu "Redigovano" su ratne i svako može da ih vidi i zaključi da se "takve stvari ne bi smele dešavati", kaže režiser, koji je očekivao raspravu o ponašanju američkih vojnika.

Abiru Kasim Hamza al-Đanabi silovali su, ubili i zapalili američki vojnici u Mahmudiji, južno od Bagdada u martu 2006. godine. Njeni roditelji i još jedan član porodice su ubijeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: