Karamanlis optužuje Makedoniju

Grčki premijer Kostas Karamanlis optužuje Makedoniju da odbija da prihvati kompromis o zvaničnom imenu te zemlje.

Izvor: B92

Subota, 20.10.2007.

16:57

Default images

Više od polovine Grka smatra da Grčka, ako Makedonija nastavi da insistira na svom imenu, treba da stavi veto na zahtev Makedonije za članstvo u NATO i EU, pokazuje najnovije istraživanje javnog mnjenja, koje je danas objavio list "Elefteros tipos".

"Insistiranjem na nepopustljivosti, akcijama koje protivreče istoriji i na logici iredentističke propagande, ne mogu se izgraditi odnosi među saveznicima, ne mogu se izgraditi odnosi solidarnosti kao što to zahteva učešće u NATO i EU", rekao je Karamanlis na sastanku glavnog odbora konzervativne Nove demokratije, čiji je lider.

Grčki premijer je ranije zapretio Skoplju da će uložiti veto na prijem u NATO Makedonije koja, zajedno sa Albanijom i Hrvatskom, očekuje poziv za članstvo na samitu Alijanse u Bukureštu 2008. godine.

Ministarka spoljnih poslova Grčke Dora Bakojani pozvala je, takođe, makedonske lidere da budu popustljiviji.

"Krenite zajedno sa nama ka boljoj budućnosti, nalazimo se u ključnom trenutku, času odluka, ne možemo gurati glavu u pesak", rekla je ona na sastanku konzervativaca.

Dora Bakojani je dodala da se postavlja pitanje kako dve zemlje mogu postati saveznici i partneri kada Makedonija ne poštuje duh doprosusedstva.

Ona je to rekla povodom intervjua šefa makedonske diplomatije Antonija Milošoskog, koji je danas objavio grčki dnevnika "Ta Nea", a u kome je Milošoski povodom najava grčkog veta u NATO naglasio da su "nacionalni identitet i ustavno ime (Makedonije) iznad svega".

Makedonija je od 1993. godine priznata u UN pod privremenim imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija. Grčka se od nezavisnosti Makedonije 1991. godine protivi međunarodnom priznanju te zemlje pod njenim ustavnim imenom Makedonija, jer smatra da to ime svojim nacionalnim nasleđem.

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, koje je sprovela atinska agencija "Metro analize", 58,3 odsto ispitanika je reklo da treba blokirati članstvo Makedonije. Oni su izjavili da se reč Makedonija ne sme uopšte koristiti u imenu te zemlje, preneo je Asošiejted pres.

Ukupno 30,2 odsto ispitanika smatra da treba postići kompromis sa Makedonijom, dok je 6,3 odsto izjavilo da Makedonija treba da zadrži to ime.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: