Beogradu preti saobraćajni kolaps

Stručnjaci upozoravaju da da će nastati kolaps ako se radovi na oblilaznici oko Beograda podudare sa rekonstrukcijom "Gazele".

Izvor: B92

Subota, 20.10.2007.

16:31

Default images

Odobravanjem kredita Evropske investicone banke u iznosu od 60 miliona evra, nastavlja se izgradnja dela obilaznice oko Beograda. Ministar zadužen za NIP, Dragan Đilas, međutim, najavljuje da će deo obilaznice, od Ostružnice do Ibarske magistrale biti završen pre početka radova na mostu "Gazela", što bi bar polovinu teretnog saobraćaja koji prolazi kroz centar preusmerilo.

U bilo koje doba dana, nemoguće je izbeći gužvu na "Gazeli". Dnevno ovim mostom prođe oko 160.000 atomobila i kamiona što dovodi do pravog kolapsa.

Izgradnjom obilaznice oko Beogarada, tranzitni i teretni saobraćaj bi rasteretio centar grada, jer bi preko ostružničkog mosta prolazilo oko 29.000 vozila dnevno, a isto toliko i od Dobanovaca do Ostružnice.

Taj pravac sada koristi sedam do devet hiljada vozila dnevno, a gotovo sva teretna vozila idu kroz centar grada, što im znatno otežava tranzit.

Ukupna dužina obilaznice je 37,3 kilometara i sada je jedino u funkciji "poluautoput" od Dobanovaca do Ostružnice u dužini oko 17 kilometara uključujući i drumski most na Savi kod Ostružnice koji se ne koristi dovoljno.

Sa kreditom Evropske investicione banke, deonica od Batajnice do Dobanovaca, dužine 9,7 kilometara trebalo bi da bude gotova pre početka rekonstrukcije "Gazele", što će preusmeriti deo saobraćaja, a samim tim smanjiti gužvu u centru grada.

Dragan Đilas, ministar bez portfelja zadužen za NIP kaže da mora uskoro da se započne i rekonstrukcija Pančevačkog mosta.

"Moramo da započenmo radove i na izgradnji mosta preko Ade Ciganlije i projekte gledajući 30 godina unapred. Cela obilaznica oko Beograda je bitna, a ne samo Batajnica i Bubanj potok, i ti projekti imaju saglasnost grada i treba da se realizuju", kaže Đilas.

Međutim, stručnjaci ocenjuju da je nemoguće da se taj deo obilaznice završi do početka radova na Gazeli.

Milan Vujanić, profesor sa saobraćajnog fakulteta, predviđa da će u Beogradu tek nastati gužva jer obilaznica neće biti gotova bar još za dve godine.

"Obilaznica bi rasteretila i smanjila zagušenje i gužve na mostovima. Mislim da radovi na obilaznici neće biti gotovi pre nego što počne rekonstrukcija Gazele. Građani će tek videti šta je gužva”, objašnjava Vujanić.

Za izgradnju obilaznice oko Beograda za ovu godinu izdvojen je 721 milion dinara.

Međutim, zbog dugova države izvođačima radova na obilaznici od dela Ostružničkog mosta do Rakovice, koji iznose 800 miliona dinara, Vlada je iz NIP-a izdvojila još 300 miliona dinara kako bi vratila barem deo duga. Deo sredstava bi trebalo da izdvoji Grad Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: