BIRN: Popularnost Putina na Kosovu

Čini se da među Srbima na severu Kosova postoji neka vrsta kulta ličnosti Vladimira Putina, ocenjuje "Balkan insajt".

Izvor: Tanjug

Subota, 20.10.2007.

16:51

Default images

Balkan insajt, medij koji izdaje Balkanska istraživačka mreža (BIRN) sa sedištem u Sarajevu, navodi kako je popularnost ruskog predsednika Putina među Srbima na severu Kosova porasla pošto je početkom godine Rusija onemogućila donošenje rezolucije u Ujedinjenim nacijama koja za južnu srpsku pokrajinu predviđa nezavisnost pod međunarodnim nadzorom.

Politički predstavnici kosovskih Srba i obični građani različito ocenjuju rusku podršku Srbima, ali svi se slažu da će ono što imaju da kažu Putin i zvanična Moskva svakako uticati na buduće događaje.

Čelnik umerene Nezavisne liberalne stranke (NLS) Petar Miletić smatra da je najvažnije što Rusija igra važnu ulogu u procesu traženja rešenja za Kosovo.

"Saglasnost Rusije je neophodna, ukoliko želimo da rešenje kosovskog problema prođe kroz Savet bezbednosti (UN)", kazao je Miletić.

Miletić dalje ocenjuje kao očekivan rast popularnosti Rusije i njenog predsednika među Srbima na Kosmetu.

"Ljudi pozitivno reaguju na čvrste stavove koje iznosi Putin, kao i na njegov imidž beskompromisnog političara", primetio je on.

Lider Srpskog nacionalnog saveta (SNS) za Mitrovicu, Nebojša Jović izjavio je kako je "pozicija Rusije i njenog predsednika po pitanju Kosova konstruktivna i u skladu sa međunarodnim pravom, pa je otuda popularna kod kosovskih Srba".

"Jasno je da on (Putin) želi da spreči da Kosovo postane daleko veći regionalni, pa i evropski problem", zaključio je Jović.

Jedan od sagovornika BIRN je dalje kazao kako je "Putin snažna figura, on je popravio položaj Rusije u svetu".

Sledstveno mnogi Srbi u Mitrovici se nadaju da će ruski lider pronaći način da ostane na vlasti i kada mu istekne drugi i poslednji predsednički mandat krajem marta 2008.

"Nadam se da ce nam Putin i Rusija pomoći i da nas neće ostaviti na cedilu", izjavio je jedan od građana Kosovske Mitrovice.

Po BIRN, mnogi kosovski Srbi veruju, na osnovu nedavno usvojenog tvrđeg stava Rusije prema pitanju budućeg statusa pokrajine, da će ih Putin i Rusija zaštititi.

"Ruska podrška za nas znači sve", izjavio je jedan od kosovskih Srba i dodao: "Ja lično ne bih okačio na zid Putinovu sliku, ali razumem one koji to čine".

Srbi iz pokrajine su podeljeni oko pitanja da li je Rusija spemna da i vojno interveniše na Kosovu, ukoliko spor oko statusa preraste u nasilje.

"Verujem da će Rusi pronaći način da nam pomognu, čak i vojno", naročito u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, kazao je jedan sagovornik BIRN.

No, Miletić iz NLS smatra da bi eventualno buduće rusko vojno prisustvo na Kosovu podrazumevalo sporazum Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: