Plasnikova: Što pre SSA sa Srbijom

Ursula Plasnik se založila da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji potpiše "što je pre moguće".

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 20.10.2007.

15:02

Default images

Sporazum je prvi korak i uslov za prijem u EU, i on donosi Srbima veću mogućnost za putovanja, kao i finansijska sredstva iz Brisela, prenosi bečki Kurir izjavu šefice austrijske diplomatije. Evropska komisija, ukazuje list, radi na tome da ovaj Sporazum bude potpisan najkasnije početkom decembra.

"Srbija mora biti ohrabrena i Beograd mora shvatiti da se reforme isplate", rekao je jedan neimenovani visoki diplomata EU, čiju izjavu prenosi bečki dnevnik.

Kurir naglašava da će se spoljna politika EU naći pred najvećim iskušenjem oko rešavanja statusa Kosova. "To će biti test naše zrelosti", kazala je ministarka spoljnih poslova Austrije .

Pojedine zapadnoevropske diplomate ne žele da obelodane kako će reagovati na eventualnu jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Ali, EU će u svakom slučaju preuzeti misiju UN i brinuti se o izgradnji policijskih i pravosudnih struktura.

"Novi ugovor EU omogućava proširenje"

Savetnica potpredsednika vlade za evropske integracije Ksenija Milivojević ocenila je danas da novi Ugovor o reformi institucija EU, izglasan juče u Lisabonu, omogućava dalje proširenje Unije što je za Srbiju veoma važno.

Milivojević je agenciji Beta rekla da se tako nešto ne navodi konkretno u ugovoru, ali da ipak u njemu nema ni smetnji koje bi onemogućile proširenje.

"Posebno je značajno što kriterijum iz Kopenhagena, kriterijumi za članstvo u EU nisu uneti u sam tekst ugovora. To je značajno zato što u tom slučaju, prema ugovoru, Evropski sud pravde neće biti u mogućnosti da tumači da li je neka zemlja ispunila kriterijume ili ne, već će to biti stvar procene Evropske komisije i Saveta EU", naglasila je ona.

Prema njenim rečima, ugovorom koji su izglasali lideri EU na samitu u Lisabonu, EU je uspela da prevaziđe krizu koja je nastala neuspehom ustavnih referenduma u Holandiji i Francuskoj i na taj način iz perioda krize došla do perioda stabilizacije.

"Kriterijumi ostaju isti"

Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji kaže da su kriterijumi koje zemlje moraju ispuniti da bi postale članice EU ostali isti i u Ugovoru o reformama institucija EU, koji je juče izglasan u Lisabonu.

Minić je agenciji Beta rekla da novinu predstavlja to što će sada od početka procedure prijema neke zemlje u taj proces biti uključeni i evropski parlament, ali i nacionalni parlament zemlje.

Kada je u pitanju karakter većine koja mora da se ostvari u evropskom parlamentu da bi jedna zemlja postala članica, više nije potrebna apsolutna većina već se kaže da je to većina formirana na osnovu uslova za kvalifikovanost koje usvaja Evropski savet.

"Nema nekih dramatičncih promena, ali se otvara prostor da se eventualno uslovi za pristupanje EU koji se budu postavljali novim zemljama mogu pooštravati i dopunjavati", kazala je ona i dodala da se EU na taj način zaštitila i ostavila sebi manevarski prostor.

Prema njenim rečima, Ugovor o reformi institucija EU predstavlja zapravo izmene i dopune dva postojeća ugovora - o osnivanju evropske zajednice i o EU koji i dalje ostaju na snazi kao dva posebna ugovora ali sada su mnogo jače povezana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: