Šabić: Mediji izloženi pritiscima

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da su mediji i dalje izloženi pritiscima i cenzuri.

Izvor: Beta

Petak, 19.10.2007.

14:15

Default images

Šabić je na tribini "Odgovorno novinarstvo izmedju prava i politike" na Pravnom fakultetu u Novom Sadu rekao da je "mnogo pitanja vezanih za nedefinisan status medija, za loš socijalni položaj novinara, za neadekvatna pravna rešenja, koja još omogućavaju mehanizme, ako ne otvorene i direktne cenzure, onda sasvim sigurno implicitne cenzure".

Sekretar Vojvodine za informacije Milorad Đurić ocenio je da medijima ne preti samo opasnost od političkih pritisaka, već je možda i veća opasnost koja preti od ekonomske koncetracije moći nad medijima.

Profesorka novinarstva Dubravka Valić-Nedeljković ocenila je da je u Srbiji sve manje odgovornih medija, koji izveštavaju tolerantno, izbalansirano i u skladu s profesionalnim i etičkim standardima. "Na žalost, mediji biraju pre politiku nego pravo", kaže ona.

Studenti ne veruju medijima

Šest odsto studenata Univerziteta u Novom Sadu ima poverenja u informacije koje dobijaju putem medija, pokazala je anketa koju su organizovali studenti Pravnog fakulteta u okviru projekta "Odgovorno novinarstvo, između prava i politike".

Od 500 anketiranih studenata, njih 88 odsto navodi da ima "delimično poverenje" u istinitost medijskih informacija, dok šest odsto ne veruje medijima, navodi se u rezultatima ankete. Dodaje se da dve trećine anketiranih studenata medije "konzumira" pre svega kao sredstvo zabave i sredstvo za prikupljanje dnevnih informacija o događajima u Srbiji i svetu.

Tri odsto anketiranih ne prati medije.

Više od polovine anketiranih, njih 56 odsto, smatra da novinara treba "strogo kazniti" kada izveštava neistinito i pristrasno, a 76 odsto smatra da je novinarska profesija "ispolitizovana".

Dodaje se da nešto više od polovine anketiranih, njih 52 odsto, smatra da je važno da postoje višejezični mediji.

Projekat su podržali Pravni fakultet i Sekretarijat Vojvodine za obrazovanje i kulturu.

"Sloboda medija ne iznad prava dece"

Sloboda medija ne sme biti iznad prava na zaštitu privatnosti dece i mediji treba da poštuju profesionalne i etičke standarde kada izveštavaju o deci, ocenjeno je danas na regionalnoj konferenciji ombudsmana u Bečićima. Ombudsmani su ocenili da je potrebno izraditi medijske standarde za izveštavanja o deci i standarde kvalitetnih programa za decu i mlade.

"Prava dece temeljna su prava savremenog društva, a obuhvataju i pravo na informaciju, pravo na učestvovanje u medijima i pravo na zaštitu u medijima. Ta prava zajamčena su deci međunarodnim i domaćim propisima i svi javni i komercijalni mediji dužni su da ih poštuju", naveli su ombudsmani u zaključcima konferencije.

Ombudsmani su predložili da u svim državama budu osnovana nezavisna stručna tela koja će istražiti pozitivne i negativne uticaje medija na decu kako bi se suzbilo medijsko kršenje dečjih prava. Ocenjeno je i da bi medijska pismenost trebalo da bude deo obrazovnog sistema na svim nivoima.

Na drugoj godišnjoj konferenciji Mreže ombudsmana za decu u jugoistočnoj Evropi učestvuovalo je više od 20 predstavnika institucija zaštitnika prava dece koje su članice te mreže, iz Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i sa Kosova. Kao gosti, konferenciji prisutvuju predstavnici državnih ombudsmana Grčke i Albanije, dok je ombudsman Srbije Saša Janković u poslednjem trenutku otkazao učešće, zbog prethodno preuzetih obaveza i učešća u radu Skupštine Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: