Skupština o izolaciji Kube

Skupština Srbije juče završila raspravu o Predlogu deklaracije o neophodnosti okončanja sankcija i izolacije Kube.

Izvor: B92, Beta

Petak, 19.10.2007.

07:16

Default images

Taj su predlog podneli poslanici Srpske radikalne stranke. Podršku deklaraciji najavile su sve poslaničke grupe sem Liberalno-demokratske partije, čiji predstavnici smatraju da bi Skupština trebalo da raspravlja o mnogo važnijim zakonima.

Jučerašnjoj sednici prisustvovali su i ambasador Kube Hulio Cezar Kancije Fere i Hadži-Dragan Antić koji je, kako je rekao, prisutan u svojstvu predstavnika kubanskih interesa.

U obrazloženju Predloga deklaracije, poslanik SRS Aleksandar Vučić rekao je da Srbija ima obavezu da pokaže solidarnost s ljudima koji nikome ništa nažao nisu učinili i nikoga nisu napadali.

"Kuba je uvek bila prijateljski nastrojena prema srpskom narodu, prema Srbiji i prema našim nekadašnjim državama, SFRJ i SRJ. Nikada nije prihvatala sankcije koje su uvođenje protiv naše otadžbine, uvek je osuđivala agresiju i bilo kakve pokušaje okupacije dela naše teritorije i to je jedna od zemalja s kojom možemo da kažemo da imamo najbolje moguće odnose", rekao je Vučić.

Poslanica Liberalno-demokratske partije Nataša Mićić rekla je da rasprava o toj deklaraciji pokazuje koliko je Skupština daleko od suštine i koliko se bavi sporednim stvarima.

Ona je podsetila da Skupština još nije raspravljala o mnogo važnijim zakonima. "Ta tačka i neke druge, kao Zakon o Vladi, praktično uništavaju parlament na najgrublji mogući način. To uopšte nije nivo za parlament", kaže ona.

"Ja uvažam prisustvo gospodina ambasadora, ali zaista nije posao parlamenta da se udvara bilo kojoj ambasadi. To nije ni nadležnost parlamenta i to je tako prema ustavu koji ste vi, gospodo, usvojili", rekla je ona.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor optužio je danas predsednika Skupštine Srbije Olivera Dulića da je prekršio Poslovnik time što u dnevni red nije uvrstio predlog izmena Zakona o radiodifuziji.

Navodeći da je Dulić bio dužan da uvrsti tu tačku u dnevni red, Pastor je rekao da parlament, s druge strane, razmatra predlog Deklaracije kojom se osuđuje izolacija Kube koju sprovode SAD.

Skupština nastavlja rad u utorak, a poslanici treba da počnu raspravu u pojedinostima o predloženim zakonima, među kojima je Predlog izmena i dopuna Zakona o Vladi Srbije.

Antić štiti kubanske interese

U Skupštini se pojavio Hadži-Dragan Antić koji je u vreme režima Slobodana Miloševiča bio prvi čovek Politike i blizak prijatelj porodice Milošević-Marković. On je novinarima izjavio da je "prisutan u svojstvu predstavnika kubanskih interesa".

"Ja sam došao sa ambasadorom Kube da prisustvujem istorijskom događaju u parlamentu. Mislim da je vrlo važno doneti tu deklaraciju o osudi i ja sam u svojstvu predstavnika kubanskih interesa ovde", rekao je on.

Na pitanje novinarke B92 da li je u kontaktu s Mirom Marković, Antić je odgovorio: "To je kretensko pitanje, što se mene tiče. Završili smo razgovor. Možemo da pričamo o Kubi, a o tome ne možemo da pričamo."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: