Đelić i Milica Čubrilo u SAD

Delegacija Vlade Srbije nalazi se u poseti SAD, gde nastoji da poboljša ekonomsku saradnju s tom zemljom, ali i dijasporom.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.10.2007.

08:20

Default images

Đelić i Čubrilova danas su se, u okviru zvanične posete Sjedinjenim Američkim Državama, susreli sa čelnicima univerziteta Harvard i održali predavanje za akademsku zajednicu u Bostonu.

Potpredsednik Đelić i ministarka Čubrilo su se na Harvardu sastali sa dekanom Kenedi škole za državnu upravu Dejvidom Elvudom i jednim od najpoznatijih svetskih stručnjaka za strane direktne investicije, profesorom Luisom Velsom koji je nedavno boravio u Srbiji.

Harvard je osnovan 1636. godine i najstarija je visokoškolska ustanova u SAD.
Na tom fakultetu u ovoj školskoj godini radi oko 2.400 profesora sa 6.715 studenata i 12.424 postdiplomaca.

Na Masačusetskom institutu za tehnologiju (MIT) srpsku delegaciju je primila predsednica tog prestižnog univerziteta Suzan Hokfild.

Na sastanku se razgovaralo se o mogućnosti saradnje sa MIT i pokrenuta je inicijativa za stvaranje Tesla stipendije, na koju bi imalo pravo najtalentovaniji studenti iz Srbije.

Članovi vlade Srbije su u Bostonu pred više od 150 studenata, profesora i predstavnika srpske akademske dijaspore održali i predavanje o moćnostima naučne saradnje na akademskom nivou.

Đelić i direktor njujorške berze

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić razgovarao je juče s direktorom Njujorške berze Džonom Tejnom i njegovim najbližim saradnicima. Oni su tokom razgovora razmotrili situaciju u domenu tržišta kapitala u Jugoistočnoj Evropi, naročito u Srbiji.

Kako je naveo Đelić, Tejn i saradnici interesovali su se za mogućnost da s partnerom Juronekstom, vodećim udruženjem evropskih berzi, razmotre mogućnost partnerstva s berzom Srbije, ali u vidu regionalne saradnje.

"Naravno, imajući u vidu njihovu veličinu, za njih bi saradnja imala najviše smisla u nekoj regionalnoj perspektivi, a to je perspektiva koju Srbija može da ponudi s drugim zemljama u regionu", kaže Đelić.

Dogovoreno je da narednih meseci delegacija Njujorške berze poseti Srbiju i razmotri jedan takav vid saradnje, rekao je Đelić.

Đelić je rekao da se Tejn interesovao za Srbiju i da je dobio najsvežije informacije.

"Pitao nas je o budućnosti bilateralnih odnosa SAD i Srbije u kontekstu pregovora oko Kosova i onoga što će se desiti u sledećim koracima privatizacije u našoj zemlji", kaže Đelić.

On je dodao da se Tejn raspitivao i o tome kojom brzinom će sve zemlje Jugoistočne Evrope usvojiti evro kao valutu.

"Dijaspora ima ekonomski interes u Srbiji"

Ministarka za dijasporu Milica Èubrilo (FoNet)
Ministarka dijaspore Milica Čubrilo kaže za B92 da je potencijal srpske dijaspore u SAD ogroman i da Srbija treba da ga iskoristi.

"Mnogi su zainteresovani da nađu ekonomski interes u Srbiji, na nama je da ih obavestimo, da ih informišemo i da budemo u kontaktu s njima. Pitanje poverenja je prvo pitanje koje treba sada da rešavamo, a potencijali takvih ljudskih resursa su ogromni", kaže ona.

"Neka jedan delić naše dijaspore priča pozitivno o Srbiji, svojim kolegama, komšijama i prijateljima, pa ćemo imati pomak, neka jedan delić u svojoj firmi govori o mogućnostima investicija u Srbiji, pa ćemo imati pomak", kaže ona.

Milica Čubrilo, koja je takođe u delegaciji Vlade Srbije, kaže da će tokom dvonedeljne posete posebno razmatrati pitanje zanemarljivo male izlaznosti Srba u SAD na izbore.

"Postoje dve mogućnosti. Jedna je da se uvede glasanje putem pošte, što je verovatno najrealnije u ovom trenutku, druga mogućnost je glasanje preko interneta, koja se meni čini krajnjim ciljem mog mandata", navodi ona.

"To zahteva mnoge strukturalne promene, za početak usvajanje digitalnih potpisa i ono što je najaktuelniji problem, biračke spiskove koji su neažurni", kaže ona.

Funkcioneri Ministarstva dijaspore boraviće narednih dana u Bostonu i Čikagu, a posetu će završiiti u San Fransisku, posetom seminaru Srpskog kongresa ujedinjenja.

Predsednik fondacije Rokfeler dolazi u Srbiju

Božidar Đelić i Milica Čubrilo dogovorili su posetu, sredinom decembra, predsednika fondacije Rokfeler Stefana Hajnca Srbiji, saopštilo Ministarstvo za dijasporu.

Milica Čubrilo je u razgovoru s potpredsednicom te fondacije Elizabet Kembel predstavila projekte Ministarstva za dijasporu, među kojima su ekonomski oporavak srpskih enklava na Kosovu i Metohiji i razvoj kulturnog i verskog turizma.

Razgovarano je i o uključivanju institucija SAD, privatnih i državnih, u proces identifikacije i registracije srpske dijaspore u SAD. "Potpredsednica je pokazala veliko interesovanje za aktivnije učešće fondacije u Srbiji", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: