Hašku ocenu pooštrili - mediji

Vladimir Vukčević tvrdi da ocena Karle del Ponte o saradnji Srbije sa tim sudom nije bila negativna kao što su predstavili mediji.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.10.2007.

07:38

Default images

Srbija je bliža parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU nego ranije, ocenio je tužilac za ratne zločine gostujući sinoć u emisji Poligraf B92, po povratku iz Brisela gde je razgovarao sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom i predstavnicima Evropskog parlamenta. On veruje i da će sporazum biti parafiran posle posete glavne tužiteljke Srbiji 25. i 26. oktobra.

Vukčević: Otišli smo u jednoj atmosferi koja nije bila povoljna, to je bilo taman kad se desilo da je ovde interpretirano kako je gospođa Del Ponte rekla da je izveštaj o saradnji sa Haškim tribunalom negativan. Međutim, to je ispalo da je to interpretacija naših medija i onda su nas za tim radnim ručkom prosto uveravali da je to netačno. Znači, ocena je da smo bliži tom parafu nego ranije.

B92: Kad ste pomenuli izveštaj gospođe Karle del Ponte, maločas ste mi rekli da taj izveštaj zapravo i ne postoji, ne samo da nije negativan, nego i ne postoji, u nekoj specifičnoj formi.

Vukčević: Ne, ne, on će tek biti nakon našeg susreta posle 25. ovde u Beogradu.

Sličnu ocenu juče je dala i portparolka haškog tužilaštva Olga Kavran. Ona kaže da su medijski izveštaji o oceni Karle del Ponte o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, koje je iznela u Luksemburgu, bili daleko negativniji nego sama ocena.

Povodom izjave specijalnog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina da su predstavnici srpske vlade najavili izvesne mere i događaje koji će "odjeknuti u srpskoj i široj javnosti" kada je u pitanju hapšenje haških begunaca, tužilac Vukčević je rekao da ne može da govori o operativnim merama.

Vukčević: Mogu samo da kažem da su ove mere koje su preduzete, znači odluka Saveta za nacionalnu bezbednost o raspisivanju nagrade i odluka Vlade Srbije da u parlament uputi predlog zakona o jatacima, tako da kažem kolokvijalno, da je to vrlo odjeknulo kod njih i oni to ocenjuju kao izraz naše političke volje i spremnosti da na kraju završimo to.

B92: Mislite da će taj zakon proći bez problema?

Vukčević: Opet se nadam.

Vukčević koji je koordinator rada između BIA i VBA navodi da te dve službe sada mnogo bolje sarađuju. On ističe da je od 5. oktobra u BIA smenjeno više od 500 radnika i da je i u VBA izvršeno značajno čišćenje kadrova.

On je rekao i da Akcioni tim nije istraživao račune haških optuženika u inostranstvu, ali da je konstatovano da se radi o veoma bogatim ljudima, što i jeste razlog zbog kojeg uspevaju da se skrivaju tako dugo.

Tužilac za ratne zločine je kazao i da se čeka odgovor predsednika Saveta bezbednosti UN na inicijativu da Srbi optuženi pred Haškim tribunalom izdržavaju kaznu u zatvorima u svojoj zemlji.

"Mislimo da je to dobra ideja i ohrabrenje za one koji bi se predali, jer nije isto da li će se eventualna kazna izdržavati u Laponiji ili u Srbiji", rekao je on.

Karla del Ponte uverena u hapšenje do kraja godine

Glavna tužiteljka Haškog suda Karla del Ponte izjavila je za Špigl da je "80 odsto sigurna" da će Ratko Mladić biti uhapšen do kraja godine. Karla del Ponte je rekla da je tek "sredinom 2006. shvatila da Srbi nikada nisu nameravali da uhapse Mladića".

"Ideja je bila da se on ubedi da se preda. Taj pristup je zaista funkcionisao s drugim ratnim zločincima", objasnila je ona i dodala da je početkom godine sastavljen ozbiljan plan za hapšenje Mladića u njegovom skrovištu u Beogradu.

Glavna tužiteljka Haškog suda rekla je da je "posle znatnih teškoća premijer Vojislav Koštunica konačno pristao da podrži plan. Ipak, i dalje ima spornih tačaka u saradnji vojnih i civilnih obaveštajnih službi", kaže ona i dodaje kako je uverena da će Mladić biti "uhapšen do kraja godine, moguće u narednim nedeljama".

Pretres kasarni

U poslednja 24 sata pretresene su kasarne Vojske Srbije u Pančevu i Zrenjaninu. U kasarnu Stevica Jovanović u Pančevu jutros oko 6.00 ušli su naoružani pripadnici Vojne policije koji su pretresli celu kasarnu, a pretpostavlja se da je pretres izvršen u nastavku potrage za haškim optuženicima. Kako se saznaje, juče je detaljno pretresena i kasarna u Zrenjaninu.

U Ministarstvu odbrane kažu da su to redovne aktivnostim, a za sada nema više informacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: