Spomen-ploča za Duška Jovanovića

Boris Tadić otkrio u Beogradskoj ulici u Beogradu spomen-ploču romskom dečaku koji je ubijen na tom mestu pre 10 godina.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 18.10.2007.

09:57

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić otkrio je spomen-ploču romskom dečaku Dušanu Jovanoviću, kog su na današnji dan pre 10 godina, u centru Beograda, na smrt prebili pripadnici skinhedi. Dečaka su napali ispred prodavnice u kojoj je kupio sok, a potom ga šutirali i do smrti tukli olukom odlomljenim sa obližnje zgrade.

Ploča na zidu zgrade u Beogradskoj 33, na mestu na kom je pre 10 godina brutalno ubijen 14 godina star Dušan Jovanović, postavljena je na inicijativu Unije Roma Srbije. Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je kako je uveren da je otkrivanje spomen-ploče doprinos velikoj i večnoj borbi protiv nasilja i nasilništva.



"Danas se podsećamo tog događaja, upućujući poruku i za budućnost, da Beograd i Srbija nikada neće pristati na nasilje. To je poruka svim nasilnicima. Ovde se ne radi o politici, ovde se radi o elementarnoj ljudskosti", kaže on.

Dušana su ubili skinhedi, tada maloletni Milan Ćujić i Ištvan Fendrik iz Zemuna. Osuđeni su na po 10 godina maloletničkog zatvora. Kazna je godinama smanjivana, a u proleće 2004. su pušteni na uslovnu slobodu uz obrazloženje da su se u zatvoru dobro vladali i da su se pokajali. Ta odluka je potresla roditelje Dušana Jovanovića.

"Kada su osuđeni nisu imali pravo žalbe Vrhovnom sudu. Međutim, vlast se menjala, oni se smenjivali i ispalo je da su izašli pre tri godine. Mislim da takva pravda nije u redu, ne slažem se s tim. Čoveka nekoga ubiti, ili dete, nije bitno koga. Ubio, a sada je dobar u zatvoru, na šta to liči", kaže otac.

"Država nije uradila kako treba, pustila ih je ranije. Navodno je bilo bez prava na žalbu i bez ijdenog dana pomilovanja, a zbog dobrog vladanja su tri godine ranije izašli. Znači, zakona nema", kaže majka.

O puštanju ubica Dušana Jovanovića na slobodu u Kažiprstu Radija B92 svoje viđenje je dao predsednik Centra YUROM Osman Balić.

"Nisam ljut što su oni sada na slobodi. Prosto naša kultura, kultura Roma, kultura nenasilja, ne dozvoljava nam da budemo osvetoljubivi. Dakle, radi se o maloletnim licima koja jesu počinila strašan zločin, ali istovremeno ta decu su žrtve sistema u kom živimo. Dakle, mislim da ubice jesu krive za to što su učinile, ali da mnogo veću odgovornost nosi društvo", kaže on.

Iznad ploče koje je otkrivena danas, stoji i ploča koju su pre nekoliko godina postavili roditelji Dušana Jovanovića. Njegova majka kaže da su za tu ploču novac sakupili prijatelji njihovog sina, koji na to mesto dolaze svakog 18. oktobra.

Acković: Raste broj slučajeva napada na Rome

Potpredsednik Svetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković rekao je da je istraživanje o povredama prava Roma u Srbiji pokazalo da u poslednjem periodu broj slučajeva kršenja ljudskih prava Roma nije smanjio, već naprotiv - povećao. Acković se založio za donošenje i primenu dobrog antidiskraminacionog zakona.

Opširnije u video fajlu:

Zločin je koji ne sme da se ponovi

Republički zaštitnik građana i građanski branilac za Grad Beograd, u zajedničkom saopštenju povodom desetogodišnjice ubistva romskog dečaka Dušana Jovanovića, pozvali su sve državne organe da pojačaju aktivnosti u borbi protiv kršenja ljudskih prava.

"Istovremeno, pozivamo sve građane da ne okrećemo glavu i sklanjamo se pred nasiljem i nevoljom drugih, jer se ono duboko tiče svakog od nas", navodi se u saopštenju koje su potpisali republički zaštitnik građana Saša Janković i beogradski građanski branilac Dušanka Gaćeša.

Dodaje se da je obaveza institucija na svim nivoima da dosledno i efikasno primenjuju zakone i druge akte koji zabranjuju svaki oblik diskriminacije.

"Ubistvo Dušana Jovanovića zločin je koji ne sme da se zaboravi niti ponovi", zaključuje se u saopštenju.

istraživanje Povrede prava Roma u Srbiji

Direktor Centra za prava manjina Petar Antić izjavio je da je poslednje istraživanje o pravima Roma pokazalo primetan porast policjiske torture i povećanje broja fizičkih napada na građane romske nacionalnsti i njihovu imovinu.

Istraživanje pod nazivom "Povrede prava Roma u Srbiji" upozorava na slučajeve protivpravnog postupanja policije, nasilja nad Romima, povrede prava Roma u obrazovanju, zdravstvu, diskriminaciji koju doživljavaju pri zapošljavajnu, pristupu javnim službama i javnim mestima, kao i na postojanje govora mržnje u medijima, rekao je Antić na konferenciji za novinare.

Antić je naveo da je istraživanje, obavljeno širom Srbije, pokazalo da broj napada na Rome i njihovu imovinu raste, i da u njima ne učestvuju samo pripadnici skinhedsa već i navijači i ulične grupe.

Prema Antićevim rečima samo u avgustu nepoznate osobe su pokušale čak četiri puta da zapale romsko naselje na Novom Beogradu.

Antić je upozorio da u Vojvodini još uvek postoje četiri osnovne škole i jedna u Bujanovcu gde postoji segregacija romskih đaka, zbog čega je, kako je naglasio, neophodno da se u rešavanje problema uključi i Ministarstvo prosvete.

Romi su i dalje žrtve institucionalne diskriminacije, ne mogu da ostvare elementarna prava na obrazovanje i lečenje zbog nedostatka dokumenata, koje ne mogu dobiti jer "nemaju kućni broj", kazao je on i dodao da je neophodno doneti podzakonski akt, koji bi Romima omogućio zdravstvenu zaštitu, iako nemaju prebivalište.

Prema Antićevim rečima istraživanje je pokazalo da se Romima kada se jave za posao, govori da su radna mesta popunjena iako nisu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: