"Španski model dobar za Srbiju"

Bojan Kostreš ocenio danas da bi španski model asimetrične decentralizacije države mogao da se primeni i u Srbiji.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 15.10.2007.

16:47

Default images

"Smatram da je španski model asimetrične decentralizacije veoma dobar i da bi u značajnoj meri doprineo većoj demokratičnosti naše zemlje i efikasnijem funkcionisanju državne administracije", rekao je predsednik Skupštine Vojvodine na konferenciji o regionalizaciji u španskoj Valensiji.

Kostreš je ranije izjavljivao da bi u takvom modelu uređenja Srbije Kosovo moglo da dobije status sličan statusu koji u Španiji ima Baskija, a Vojvodina autonomni status koji uživa Katalonija.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta u Novom Sadu, on je još ocenio da su iskustva evropskih zemalja u procesima regionalizacije i decentralizacije za Srbiju veoma važna jer mogu pomoći u pronalaženju najboljih modela, koja su primenjiva i na društvo u Srbiji.

Istakao je da ga veoma raduje to što je, prvi put, član delegacije Srbije.

"Ohrabruje me to što pojedini ministri Vlade Srbije, poput ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milana Markovića, koji predvodi našu delegaciju u Valensiji, prihvataju važnost uloge Vojvodine u evropskim integracijama Srbije", naveo je Kostreš.

Kao član državne delegacije Srbije, Kostreš danas učestvuje u radu Konferencije evropskih ministara odgovornih za lokalnu i regionalnu upravu u Valensiji.

Centralna tema konferencije, koju organizuje Vlada Španije pod pokroviteljstvom Saveta Evrope, jeste "Dobra lokalna i regionalna vlast - evropski izazov".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: