Đelić: Beli šengen

Božidar Đelić kaže da je u Parizu dobio uveravanja da Srbija može da računa na belu Šengensku listu tokom predsedavanja Francuske EU u 2008.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.10.2007.

15:28

Default images

"Ministar za migracije zadužen za nacionaloni indentitet Bris Ortefu je povrdio da će Srbija ako ispuni određene uslove, a tiču se readmisije i ilegalnih imigranata, moći da računa na beli Šengen tokom francuskog predsedavnja EU", rekao je potpredsednik Vlade Srbije nakon sastanka sa francuskim ministrom.

On je kazao da je to prvi put da je Srbija dobila rok za ulazak na belu Šengensku listu i naglasio da je ubeđen da ona ima kapacitete da to postigne.

"Za Srbiju je najvažnije da nas niko ne koči na tom putu i da nam ne postavlja neobjektivne kriterijume. Ako imamo jasan cilj i podršku naših evropskih kolega, uspećemo da sprovedemo zahtevane reforme", dodao je potpredsednik Vlade Srbije.

Đelić je takođe skrenuo pažnju na činjenicu da je "to prvi put da jedan od ključnih ministara u ključnoj zemlji EU daje jasnu perspektivu Srbiji za beli Šengen". Dodao je da je to najvažniji učinak njegove sadašnje posete Francuskoj.

Vicepremijer Srbije predstavio je Ortefuu Akcioni plan koji će, po Đelićevim rečima, omogućiti da počne da se sprovodi režim viznih olakšica. "To je prvi korak; a posle će, očekujem, sve ići brže", rekao je Đelić.

Đelić je obavestio o reformama koje će sprovesti Vlada u Beogradu u oblasti policije, pravosuđa i kontrole granica, kako bi se ispunili uslovi za primenu nedavno potpisanog sporazuma o viznim olakšicama za građane Srbije.

"Za Srbiju je najvažnije da počne da se sprovodi režim viznih olakšica koji je povezan sa procesom readmisije, onako kako predviđa sporazum potpisan sa Evropskom unijom. Dalje, treba da ratifikujemo i sporazum koji smo 2006. godine potpisali sa Francuskom", kazao je Đelić.

Bris Ortefu, inače jedan od dugogodišnjih bliskih saradnika francuskog predsednika Nikole Sarkozija, saopštio je dobru vest - da bi, što se Francuske tiče, novi tretman državljana Srbije, kada je o vizama reč, mogao da počne već od polovine sledeće godine.

"Cilj je da se u vreme kada Francuska bude predsedavala Evropskoj uniji, od jula do decembra 2008. godine, postigne napredak po tom kao i drugim pitanjima. I ako to uspemo za vreme francuskog predsedavanja, to će imati i jedan simboličan značaj", kazao je Ortefu.

Inače, francuski mediji dosta pažnje posvetili su višednevnoj poseti Đelića Parizu. Dnevnik "Liberasion" preneo je danas njegovu izjavu "da bi trebalo da prestane beskrajno kažnjavanje Srbije zbog Miloševića jer je prošlo sedam godina od kada je on zbačen s vlasti i otkad smo ponovo postali demokratsko društvo".

Na neizbežno pitanje o Kosovu, Đelić je ponovio da je Srbija spremna da Kosovu da izuzetno široku autonomiju, ali da teritorijalni integritet države ne može biti dovođen u pitanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: