Privatizacijom do monopola

Država napravila grešku što u toku privatizacije nije vodila računa da li kupci pojedinih preduzeća sa novim kupovinama stiču monopol.

Izvor: B92

Nedelja, 14.10.2007.

10:15

Default images

Savet za borbu protiv korupcije dostavio je Vladi Srbije izveštaj o privatizaciji C marketa. "Savet je zaključio da su mnogi učesnici u postupku privatizacije vršili brojne zakonske prekršaje koji su doveli do toga da jedna uspešna kompanija doživi ekonomski sunovrat i nestane sa tržišta pripajanjem trgovinskoj mreži, kojom je raspolagala Delta", kaže za B92 član Saveta Danilo Šuković.

"Privatizacija C marketa je pokazala kako se kroz taj proces može naneti velika šteta društvu, a opet neko tu dolazi do izvesne koristi, koja je u svakom slučaju nelegalna. I tu je ta intencija. I to je Savet zaključio i to je stavio na papir i želi da se ta stvar ispita. To je sve na bazi dosta dokaza koji su stigli u Savet", kaže Šuković.

Savet je zaključio i da je pripajanjem C marketa trgovinskom lancu Delta stvoreno preduzeće koje dominira tržištem. Prema rečima jednog od aktera tog pripajanja, taj lanac sada pokriva više od 60 odsto legalnog maloprodajnog prometa. Danilo Šuković podseća da se prema Zakonu o zaštiti konkurencije preduzeće proglašava dominantnim, ako pokriva 40 odsto tržišta.

"I na kraju, kad se sve sabere, dođe se do situacije da imamo monopol ne samo kod Delte nego i recimo ima dosta monopola i u mlekarstvu i u drugim granama. Prema tome tu je država takođe napravila propust. Zašto je napravila? Da li pod pritiskom vlasnika kapitala ili zbog toga što nije na vreme napravila propise i nije ih predložila, to je druga stvar", objašnjava Šuković.

Proces privatizacije koji se krajem devedesetih i posle 2000. u Srbiji doveo je do značajne akumulacije kapitala u rukama pojedinaca, u vremenima opšte oskudice.

Srbija je postala zemlja siromašnog stanovništva i bogatih pojedinaca. Kao ilustracija toga može poslužiti podatak da na listi sto najbogatijih ljudi Istočne Evrope, Srbija danas daje četiri učesnika, dok Slovenija, koja ima skoro pet puta veći dohodak po glavi stanovnika, nema ni jednog, navodi se u izveštaju koji je Savet za borbu protiv korupcije dostavio Vladi Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: