Milion evra za hapšenje Mladića

Srbija raspisala nagradu od milion evra za informaciju koja će dovesti do lociranja i hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića.

Izvor: B92

Petak, 12.10.2007.

12:19

Default images

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je da je odluku o raspisivanju nagrade doneo Savet za nacionalnu bezbednost na sinoćnjoj sednici u Beogradu, na predlog Akcionog tima za okončanje saradnje s Haškim tribunalom. Nagradu isplaćuje država Srbija. Za drugu dvojicu optuženih Stojana Župljanina i Gorana Hadžića nagrada je po 250.000 evra.

Upitan šta je s Radovanom Karadžićem, četvrtim haškim otuženikom koji je na slobodi, Ljajić je rekao da on nije državljanin Srbije, pa nije bilo pravnog osnova za raspisivanje nagrade.

On je, međutim, kazao da će, ako bilo ko dostavi informaciju koja će dovesti do hapšenja bivšeg lidera bosanskih Srba, vrednost nagrade takođe biti milion evra.

Savet za nacionalnu bezbednost čine predsednik, premijer, ministri odbrane i unutrašnjih poslova, šefovi BIA, VBA i načelnik Generalštaba.

"Nagradama pokazujemo da postoji politička volja"

Nagradu za informacije isplaćuje Srbija, a podaci se mogu dostaviti Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Šef Akcionog tima za okončanje saradnje s Haškim tribunalom, tužilac Vladimir Vukčević, objasnio je da su nagrade raspisane na inicijativu Vlade Srbije kako bi se dokazalo da je Beograd odlučan u nameri da okonča saradnju s Haškim tribunalom, dodavši da to ne znači da su optuženi na teritoriji Srbije.

"Nemam informacije gde su oni. Nagrada je raspisana da bi se videla politička volja Vlade Srbije da taj problem bude rešen. Pošto je dovođena u pitanje politička volja, da li mi hoćemo ili nećemo, na ovaj način se vidi, čim smo raspisali tu nagradu vidi se da smo odlučni da to stavimo ad akta", kaže on.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić takođe je ocenio da ovaj korak demonstrira odlučnost Beograda da ostale obaveze prema Tribunalu u Hagu što pre budu ispunjene.

Objašnjavajući odluku o nagradi, ministar pravde Srbije Dušan Petrović kaže da je to uobičajen način da se dođe do informacija. "Mi smo deo sistema Ujedinjenih nacija, Haški tribunal je ustanovljen odlukom Saveta bezbednosti UN", kaže on.

"U ovom trenutku mi svoje vitalne, teritorijalne ineterese branimo pred SB UN i moramo da poštujemo tu proceduru i taj poredak. Jedna od mera da bismo ispunili obaveze koje proizlaze iz našeg članstva u UN jeste raspisivanje tih nagrada. Očekujem da ćemo vrlo brzo moći da sagledamo kakvi su efekti svega toga", kaže on.

On je siguran da su svi nadležni organi posvećeni rešavanju haškog problema. "Tu mislim na službe bezbednosti, civilnu službu i dve vojne službe, Tužilaštvo koje se bavi tim problemom, na akcioni tim. Dakle, svi rade zaista predano", kaže on.

"Rezultat ja sam uveren da se on na kraju mora pokazati. Taj rezultat će biti ili nalaženje optuženih na teritoriji Srbije ili vrlo jasni dokazi da oni nisu u Srbiji", kaže on.

Ministar pravde Dušan Petrović izjavio je večeras da je raspisivanje novčanih nagrada za informacije koje bi dovele do hapšenja haških optuženika "još jedan intrument koji nam može pomoći da rešimo ovo pitanje".

Srbija mora da poštuje odluke Evropske unije i postojanje Haškog tribunala i da izvrši svoje obaveze, a obaveza Srbije je da izruči sve one koji su optuženi, a do kojih može da dođe, rekao je Petrović.

On je gostujući na Televiziji B92 naglasio da su svi organi, počev od vojnih i civilnih, i svi drugi državni organi koji se bave ovim pitanjem, vrlo posvećeni da ta državna obaveza bude rešena.

Ambasador SAD pozdravlja

Ambasador SAD Kameron Manter pozdravio je raspisivanje nagrade za informacije koje će pomoći hapšenje haških begunaca.

Manter je rekao da SAD podržavaju svaki napor Vlade Srbije da optuženi pred tribunalom u Hagu budu nađeni i predati pravdi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: